Ha elolvassuk az 1976-ban alapított pártcsalád alapszabályát, akkor egyértelműen kiderül annak politikai irányvonala, amely szerint a Néppárt „az emberiség keresztény nézete és a kereszténydemokrata társadalom fogalma” mentén politizál – mondta a demokrata.hu-nak az Európai Néppárt kapcsán ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

– Ön nemrégiben azt nyilatkozta, hogy ez az Európai Néppárt már nem egyenlő azzal, ami Helmut Kohl idejében volt. Mire alapozza ezt az állítását?

– Megítélésem szerint elég csupán Manfred Weber budapesti látogatását górcső alá venni. Az EPP csúcsjelöltjének első útja a szélsőségesen liberálisnak tartott CEU-ra vezetett, holott egy bajor, papíron keresztény politikus akár a Pázmány Péter Katolikus, vagy a Károli Gáspár Református Egyetemet is útba ejthette volna. Vagy meglátogathatta volna Horst Seehofert követve gesztus gyanánt az Andrássy Egyetemet. De úgy tűnik, Weber a sajátjainak nem kíván gesztusokat tenni.

– Az uniós bürokraták érvelése szerint a Soros-egyetem melletti kiállás az oktatás és a tudomány szabadsága melletti tanúságtétel…

– Elnézést, de ha elolvassuk az 1976-ban alapított pártcsalád alapszabályát, akkor egyértelműen kiderül annak politikai irányvonala, amely szerint a Néppárt „az emberiség keresztény nézete és a kereszténydemokrata társadalom fogalma” mentén politizál, illetve a bukaresti 2012-es nyilatkozatában rögzíti, hogy Isten az igazság, az igazságosság, a szép és a jó forrása. Meglepődnék, ha Soros György magánegyetemén ezt tanítanák… Persze lehet gesztusokat tenni ideológiai ellenfeleknek, de feltehetnénk a kérdést, hogy miért pont az EP-kampány részeként?!

– Erre is van nyilván magyarázat, többek között az, hogy Webernek a baloldal és a liberálisok voksai is kellenek. Mit szól Weber legújabb javaslatához, a független jogi elemzői tanács felállításához?

­– Weber úr tavaly augusztusban egy Twitter-bejegyzésben még a EU-s bürokrácia csökkentése mellett érvelt,  most pedig felállítana egy második Velencei Bizottságot. A javaslat ráadásul epigon, a sárga lap és a piros lap intézménye pedig, ha tetszik, „foglalt” az uniós szakzsargonban.

– Visszatérve a Néppártra, ön szerint érdemes tagja maradni egy ilyen meghasonlott közösségnek?

– Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a közrádióban arra mutatott rá, hogy a Fidesznek a Néppártban kell harcolnia, míg van esély arra, hogy a bevándorlás megállítása mellett álljanak ki. Ez tehát a hivatalos álláspont magyar vonatkozásban, ez az, ami a magyar embereket érinti. Ami pedig fontos, hogy az EPP nem azonos az EU-val, és ezt jobb a magyar ellenzéknek is észben tartania.

– Mi lehet ennek a kötélhúzásnak a vége?

– Nehéz megjósolni, de az biztos, hogy „hasznos idiótákkal” nem érdemes hosszú távon küzdeni. Én azokkal értek egyet, akik szerint a Néppártra ráférne egy hatalmas politikai pofon, amely visszatereli az eredeti értékeihez, ami az említett alapszabály szerint keresztény, konzervatív és jobboldali. Ha ilyen fordulat nem következik be, akkor stílszerűen csak annyit kell mondani Weber úréknak, hogy Tschüss.