Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a népszavazás a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, amit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) most „megtorpedózott”.Így reagált az államtitkár csütörtökön az MTI-nek a TASZ azon felszólítására, hogy az állampolgárok érvénytelenül szavazzanak az október 2-ai kvótareferendumon. A TASZ egy korábbi közleményében azt írta, a népszavazás „embertelen és megtévesztő”, a kampány „gyűlöletkeltő, ráadásul álságos is, mert a jogszerűtlen népszavazás valójában alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására”.
    
Dömötör Csaba közölte, „érthetetlen” az a kijelentés, miszerint a referendum „alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására”, hiszen a népszavazás a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, annak garanciája, hogy „mi magunk dönthessünk a jövőnket meghatározó kérdésekben”. Október 2-án arról szavazhatnak az emberek, hogy Brüsszelnek van-e joga eldönteni, hogy a magyarok kivel éljenek együtt – hangsúlyozta.
    
Úgy fogalmazott, „rendkívül méltatlan, hogy egy jogvédő szervezet azért küzd, hogy az állampolgárok ne szólhassanak bele a Magyarország jövőjét alapjaiban meghatározó kérdésekbe”.
    
Az államtitkár azt mondta, a TASZ is tudja, hogy Brüsszel már döntött az új, kötelező áttelepítési eljárás létrehozásáról, aminek értelmében Magyarországra is bevándorlók ezreit telepítenék. „Olyan kockázat ez, amelyet nem lehet, és nem is szabad felvállalnunk. Ezért kell nemet mondanunk” – emelte ki.
    
Ha a TASZ-nak valóban fontosak a demokratikus jogok, akkor a népszavazás „megtorpedózása” helyett őszinte választ ad arra a kérdésre: támogatja-e vagy nem a kényszerbetelepítést – tette hozzá.

MTI