A migrációs válság közepette Magyarországon nem csupán a kisebbségek vagy a többség, hanem mindenki biztonságban érezheti magát életkorra, nemre, nemzetiséghez vagy felekezethez tartozásra tekintet nélkül – véli ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

– Biztonsági szempontból kiemelt jelentőségű az adventi időszak Európában Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint, fennáll a lehetősége egy nagyobb terrortámadásnak. Lehet a jog eszközével tenni ez ellen?

– Meggyőződésem, hogy jogalkotási úton olyan keretet lehet biztosítani, amely a belbiztonsági szervek számára agilis fellépést tesz lehet tehetővé azokkal szemben, akiknek elsődleges céljuk, hogy pokollá tegyék az európaiak ünnepi időszakait. Ennek talán legfontosabb szegmense az eredményes határőrizet, amely nélkül, ahogy Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is fogalmaz, nincs belbiztonság.


– Akut veszélyről beszélhetünk? Az európai liberálisok egy része például nem lát bizonyítékot a valós fenyegetettségre…

– A 2016-os berlini karácsonyi terrortámadás fordulópont volt, bebizonyította, hogy nem csak az első generációs bevándorlók jelentenek veszélyt a többségi társadalmakra az unióban. A német fővárosban a halálos áldozatok között voltak németek, csehek, illetve olasz, ukrán és izraeli állampolgár is. E helyütt megjegyezném, a zsidóság mostani ünnepét is beárnyékolja, hogy a Hezbollah nemrégiben videoüzenetben fenyegette meg Izraelt, a terror ugyanis nem nézi a naptárat.


– Magyarországot is elérheti ez a fajta kockázat?

– Szögezzük le, hogy a nyugodt ünneplés záloga hazánkban is egy következetes és szigorú kormánypolitika, amely a súlyos kritikák és nyomásgyakorlás ellenére nem hagyja, hogy a nyitott határok migránsbarát politikájának káros következményei megjelenjenek az országon belül. Az, hogy a liberálisok bagatellizálhatják a problémát, kizárólag ezért lehetséges, mivel a hatékony prevenció távol tartja hazánkban és a régióban a migránsbűnözést, amely azonban a nyugat-európai emberek mindennapjaiban sajnálatos módon jelen van. Még úgy is, hogy az EU számos helyén, szignifikánsan például a skandinávoknál, megkezdődött a behódolás és a hagyományos értékek teljes feladása.