Az eddig begyűjtött adatokból egyértelműen megállapítható, hogy Magyarországot és az Európai Unió más tagállamait nem érintik közvetlenül a környezeti katasztrófa következtében kialakult helyzet hatásai. Fellegi Tamás, az EU soros elnökségét adó Magyarország energiaügyekért felelős minisztereként 2011. március 21-ére összehívta az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését.

A kormány számára az atomenergia magyarországi alkalmazása kapcsán a legfontosabb szempont a magyar lakosság egészségének, életének és vagyonának biztonsága. A Paksi Atomerőmű a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel. Már az 1990-es években végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyek következtében rendeződött a baleseti hidrogén eltávolítás problémája, megnövelték a blokkok földrengésállóságát, valamint megoldották a biztonsági rendszerek – ezen belül a blokkok hűtését vészhelyzetben biztosító dieselgenerátorok – fizikai elkülönítését.

Magyarország egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy a nukleáris biztonság ügyében egységes európai megközelítésre van szükség. A kidolgozás fontos eleme egy magas szintű szakértői csoport által a jövőben elvégzendő stressz-teszt lefolytatása. Ennek célja a meglévő atomerőművi blokkok biztonsági vizsgálata lesz. Tartalmáról a japán helyzetet elemző szakértői csoportok döntenek majd. A kijelölt időpontban a Paksi Atomerőműben is elvégzik a stressz-teszt vizsgálatot a közeljövőben. A nemzetközi szakértői csoportok folyamatosan elemzik azt is, hogy a fukushimai atomerőmű kiesésének milyen gazdasági hatásai lesznek, milyen energiaárak és ennek következtében milyen növekedési kilátások várhatóak a közeljövőben.

Magyarország az elnökségi szerepköréből adódó minden támogatást biztosít a Bizottságnak és a tagországoknak a szükséges lépések megtételéhez. Fellegi Tamás, az EU soros elnökségét adó Magyarország energiaügyekért felelős minisztereként 2011. március 21-ére összehívta az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését, amelyen a résztvevők áttekinthetik az aktuális nemzetközi fejleményeket, és megvizsgálhatják ezek hatásait a globális energiapiacokra és az Európai Unió energetikai szektorára.

A magyar kormány hazai és nemzetközi szinten is minden indokolt intézkedést megtesz a polgárok biztonsága érdekében. Ezért felszólít minden felelősen gondolkodó magyarországi politikai erőt és szakmai szereplőt, hogy tartózkodjanak a megalapozatlan, pánikkeltésre alkalmas információk, rémhírek terjesztésétől.