A látogatás során a tárcavezetőnek Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató, Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató és Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató számolt be az erőmű biztonságosságáról, a japán helyzet fejleményeiről. A tájékoztatást követően a miniszter megtekintette létesítmény telephelyét, blokkjait is.

A látogatás során Fellegi Tamás újságíróknak megerősítette: Magyarországot semmilyen veszély nem fenyegeti a Japánban történtek miatt, ugyanakkor az érintettek egybehangzó döntésének megfelelően az atomerőmű haladéktalanul aláveti magát az önkéntes stressz-tesztnek, amiről az Európai Unió határozott. A vizsgálatról a miniszter elmondta, hogy az leginkább egy kritériumrendszernek való megfelelőséget vizsgáló eljárás lesz, mintsem konkrét vészhelyzetek szimulálása.

Mint az ismeretes az Európai Unió döntése értelmében a tagállamok atomerőművei önkéntes alapon részt vehetnek egy ún. stressz-teszt vizsgálaton, amelyet teljes transzparenciával, a nyilvánosság tájékoztatása mellett hajtanak majd végre. A vizsgálat során külön kiemelt figyelmet szentelnek majd a külső elárasztás és a földrengések elleni védelem vizsgálatára, a vészhelyzeti tartalék rendszerek, valamint a balesetlehárítási tervek és gyakorlatok átnézésére is. Az uniós energiaügyi miniszterek 2011. március 21-i rendkívüli tanácsülésén, melyet Fellegi Tamás hívott össze, a tagállamok egyetértettek a vizsgálatok lefolytatásának szükségességével és jelezték részvételi szándékukat.

A Paksi Atomerőművet érintő programokkal kapcsolatban Fellegi Tamás jelezte: az üzemidő hosszabbításra történő felkészülés nem áll le, de a japán helyzet teljes körű elemzésének és a biztonsági felülvizsgálatnak a tapasztalatai alapján, ha szükséges a hatóságok módosítják az engedélyezési eljárást és a kritériumokat, amiknek természetesen az erőmű teljeskörűen meg kell majd feleljen.

Az esetleges bővítés kérdéskörét érintve kiemelte: A Paksi Atomerőmű megkerülhetetlen és biztonságos eleme a hazai villamosenergia-rendszernek, a készülő stratégiai dokumentumok a következő évtizedben feltétlenül számolnak a nukleáris termelő kapacitásokkal. A bővítésről viszont a kormány még nem döntött, de egy esetleges támogató döntés esetén a beruházásnak és az új blokk(ok)nak meg kell felelni(ük) a közeljövőben lezajló biztonsági elemzések tapasztalatai alapján született előírásoknak.