A korábbi döntés alapján a legdrágább díjzónában július 1-jétől megemelt 535 forintos óránkénti parkolódíj 2023. január 1-jétől 600 forintra emelkedik. A minden zónára érvényes éves kombinált parkolóbérlet ára 352 ezer forintra emelkedik, de a belvárosi lakók 13 750 forintért vásárolhatnak otthonuk környezetében érvényes éves bérletet; 2024-ben 650 forintra emelkedik a szegedi belvárosban az órás parkolás ára, az éves kombinált bérlet pedig 384 ezer forintba kerül majd.

Hirdetés

A közgyűlés döntött arról is, egy év múlva, 2023. július 1-jétől kiterjesztik a díjköteles zónákat, így a többi közt Újszeged belvároshoz közeli utcái és terei is fizetőssé válnak.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester közölte, a szegedi parkolási díjak 2013 óta változatlanok voltak. A részben a parkolási bevételből finanszírozott közösségi közlekedés állami támogatása a töredékére esett vissza, jelenleg csak a költségek 10 százalékát fedezik, míg az utasok a 20 százalékát, 70 százalékot az önkormányzat biztosít.

Az előterjesztést jegyző Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester a vita során kifejtette, a parkolás tavalyi – járvány miatti – ingyenesé tétele bebizonyította, a parkolási díjnak forgalomszabályozó hatása van.

Korábban írtuk

Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakciójának vezetője úgy fogalmazott, évek óta üldözik az autósokat Szegeden a parkolóhelyek megszüntetésével, az utcák egyirányúsításával. A politikus kifogásolta azt is, hogy a parkolási rendszert működtető önkormányzati cég 480 millió forintért akar parkolóautomatákat vásárolni.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője hangsúlyozta, az önkormányzat Magyarország legdrágább parkolási rendszerét hozza létre, amely nemcsak a lakosságot sújtja, hanem a kisvállalkozásokat is, melyek ügyfeleinek a jövőben fizetniük kell.

A közgyűlés határozott arról, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. új ügyvezető igazgatója Knezevics Viktor, a BP szegedi szolgáltatóközpontjának előző vezetője és az energetikai cég korábbi országigazgatója lesz.

Döntés született arról is, hogy a Dóm téren, a Nemzeti panteonban kihelyezik Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervező fejszobrát, Gratner Jenő szobrászművész alkotását.