A közlemény szerint Wittner Mária elfogadta a felkérést, és ígéretet tett arra, hogy minden lehetséges eszközzel kiáll a károsultak mellett.

A Hajdú-Bét csődje közvetve megközelítőleg 500 magyar családot érintett, káruk meghaladta a 2 milliárd forintot – emlékeztet a közlemény.

A debreceni központú Hajdú-Bét, egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója 1998-ban, az orosz válság miatt került a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban olyan súlyosan érintette a vállalatot, hogy nem tudott fizetni a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást. A beszállítók együttes kára elérte a 10 milliárd forintot, a kistermelőké pedig mintegy 200 millió forintra rúg.

A közlemény felidézi, hogy ügyüket a károsultak 2003 végén tárták a nyilvánosság elé, 2004 januárjában pedig demonstrációt tartottak a Hajdú-Bét budapesti székháza előtt, és éhségsztrájkot szerveztek a Wallis mint volt tulajdonos meggyőzése érdekében

A kormány április végi döntése alapján a szaktárca május 7-én tárgyalóasztalhoz ült a Hajdú-Bét károsultjaival. A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan a nyár elején megkezdődik a kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása – közölte korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A szaktárca kedden bejelentette, hogy az elmúlt napok során jelentősen megnövekedett a Hajdú-Bét ügy kapcsán a bejelentések és a panaszok száma, ezért külön levelezési címet hoztak létre az érintetteknek (hajdubet@vm.gov.hu)

(MTI)