Fotó: parlament.hu (képernyőfotók, szerk.)
Hirdetés

Az ügy előzménye, hogy szombaton a Mandiner azt írta, egy, a csepeli szocialisták életét jól ismerő forrásuktól azt az információt kapták, hogy az MSZP-s parlamenti képviselő valójában nem szerzett közgazdász főiskolai diplomát, ellentétben azzal, ami a parlament.hu-n szereplő önéletrajzában olvasható.

A Mandiner közérdekű adatigényléssel fordult a BGF jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, hogy megtudják, Bangóné Borbély Ildikó járt-e a BGF-re, és ha igen, mennyi ideig, milyen vizsgákat tett le, és kapott-e ott diplomát. Az egyetem azt válaszolta, hogy 

„tanulmányi rendszerünk archívumában az Ön által kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található”.

Az MSZP-ben egyébként kezdett háttérbe szorulni, nem is lesz egyéni jelölt a választáson, így kirúgása nem jelent nagy érvágást a pártnak.

Fotó: képernyőkép, shutterstock.com/Rohit Dhanaji Shinde, montázs

Bangóné Borbély Ildikó – túl azon, hogy 2004-ben ő szerepelt a külhoni magyarság állampolgársága elleni szavazásra buzdító plakáton– legemlékezetesebb politikai teljesítménye az volt, hogy lényegében lepatkányozta a fideszeseket.

Bangónét 2019-ben az ATV egyik műsorában kérdezték meg arról, hogy miért csökken folyamatosan az MSZP támogatottsága. A képviselőnő erre büszkén kijelentette:

– Nem. Már növekedett az utóbbi időben.

A műsorvezetők erre megjegyezték, hogy a Fidesz támogatottsága eközben folyamatosan növekszik. Bangóné erre így reagált:

– Azért csak hogy egy mondatot mondjak, ha már szókimondó vagyok… Sok a patkány Magyarországon. Ha már a patkánytéma így felhozódott.

De ő volt az is, aki egy k…va erős képet akart készíteni az MTVA épületében.

Korábban írtuk

Az elmúlt egy évben a baloldalon több hasonló botrány is volt. Emlékezetes Karácsony Gergely nyelvvizsgaügye: mint ismert, Karácsonyt jogszerűtlenül alkalmazta tanársegédként és adjunktusként a Budapesti Corvinus Egyetem az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint.

Az OH megállapította: Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt. A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hajnal Miklós momentumos képviselő-jelölt kapcsán a Mandiner írta meg, hogy az előválasztás honlapjára feltöltött önéletrajza szerint jelenleg semmilyen felsőfokú végzettsége nincsen, vagyis a Momentum elnökségi tagja egy érettségivel tölti be a BKK Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját. Ugyan később már Hajnal Miklós is sajnálatát fejezte ki az ügy kapcsán, valamint elnézést kért azért, hogy közgazdászként hivatkozott magára, a Momentum bukott miniszterelnökjelölt-jelöltje másként gondolkodik.

Emlékezetes, hogy amikor Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt pártelnökét az ATV Egyenes Beszéd műsorában megkérdezték az ügyről, úgy nyilatkozott:

„engem nem feltétlenül egy diploma tesz akár jogásszá, vagy akár villamosmérnökké”.