Hirdetés

„Egyetértünk azzal, hogy az Európai Unió kohéziós politikája révén támogassa a nemzeti régiókat, mert az etnikai arányok megváltoztatása a XXI. században már nem politikai, hanem gazdasági eszközökkel történik” – hallható a Magyar Patrióták Közössége mozgósító videójában. „Ennek a kezdeményezésnek az a tétje, hogy fenn tudjuk-e tartani az érintett nemzeti régiók, köztük a Székelyföld, a Partium, a Csallóköz etnikai jellegét, meg tudjuk-e erősíteni ezeket a térségeket, meg tudjuk-e állítani az elvándorlást” – figyelmeztet Hetzmann Róbert, a hazafias civil szervezet elnöke a tatabányai turulszobornál székely lobogóval a háttérben forgatott kisfilmben.

A Székely Nemzeti Tanács által elindított Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezése arra irányul, hogy  az Európai Unió kohéziós politikája kiemelten figyeljen azokra a régiókra, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságaikban különböznek az őket körülvevő többi régiótól. 

„A régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon” – foglalja össze a célt az SZNT kezdeményezése. A székely köztestület emellett azt is el akarja érni, hogy a nemzeti, etnikai kisebbségi régiók meghatározására is szülessen akkurátus uniós jogszabály.

A kezdeményezés akkor sikeres, akkor foglalkozik vele kötelező érvénnyel az Európai Bizottság, ha május 7-ig hét EU-tagállamból összegyűlik összesen egymillió aláírás. Az idő fogy, a gyűjtést fel kell pörgetni. Ezért a Magyar Demokrata és a Demokrata.hu arra buzdítja olvasóit, hogy aláírásukkal támogassák a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, és másokat is ösztökéljenek erre akár úgy, hogy aláírásuk tényét néhány indokló mondattal megosztják a közösségi oldalakon, ahol profiljukon a kampány logója is megjeleníthető.

A Székely Nemzeti Tanács Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezése aláírható az alábbi elérhetőségeken: www.nemzetiregiok.eu, www.nationalregions.eu, https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

A kampány logója letölthető, illetve beállítható a Székely Nemzeti Tanács hivatalos Facebook-oldaláról, illetve a kezdeményezést támogató civil kampány felületéről.