Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédet mond a pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen tartott tüntetésen a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete előtt 2023. április 24-én
Hirdetés

A délutáni, mások mellett a pedagógus szakszervezetek által szervezett Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű megmozduláson részt vevők a Kálvin tértől a Ferenciek tere és a Március 15. tér érintésével vonultak a Belügyminisztérium épülete elé.

A belügyi tárca Széchenyi téri épülete előtt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, mivel annak nem a közoktatás megjavítása a célja, hanem a pedagógusok megregulázása. Úgy folytatta: ehelyett a kormány olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek betöltik azt a szerepet, amelyet a kabinet az EU felé vállalt, mert – mint fogalmazott – „akkor a közoktatás is javulni fog és pénz is lesz”.

Nagy Erzsébet beszámolt arról is: az Európai Parlament „összes nagy frakciója” aláírt egy, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett levelet, amelyben azt követelték, hogy az EB gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a státusztörvény visszavonása érdekében.

A demonstráció többi szónoka – köztük pedagógusok és diákok – az összefogás fontosságát hangsúlyozta „az igazságtalansággal szemben”. A Széchenyi téri demonstráció után tüntetők egy része a Karmelita kolostor elé vonult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) este azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlést tartottak. A rendezvény több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben, ellenük könnygázt vetettek be.

Hétfő reggel a Belügyminisztérium épülete előtt másokkal együtt Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Tordai Bence és Berki Sándor, a Párbeszéd – Zöldek négy politikusa tartott demonstrációt.

Korábban írtuk