Hirdetés

A főigazgató az Alapjogokért Központ és a Kereszténydemokrata Intézet közös eseményén emlékeztetett Jean-Claude Juncker mondatára, amely szerint „túl sok populista hallgat a saját népe véleményére, ahelyett, hogy főállású európaiként viselkedne”.

Mint mondta, a bemutatott kötet rávilágít arra, hogy az Európai Bizottság egykori elnöke a szándékával ellentétben igazából dicséretet fogalmazott meg, hiszen a populizmus maga a demokrácia, amennyiben demokrácia alatt a nép uralmát és a népszuverenitást értjük.

A populizmus a helyes politikai gyakorlat, amely egyetértési pontokat keres a társadalomban akkor is, ha őszintén kell beszélni olyan ügyekről, mint migráció, multikulturalizmus, genderőrület vagy éppen a háború

– tette hozzá.

A populizmust szerinte csak azok tartják rossznak, akiken „demokráciapánik” lett úrrá amiatt, hogy a nép nem az ő szájuk íze szerint dönt.

A liberálisok álszentségével szemben a populizmus az igazság kimondását jelenti: az igazság pedig az, hogy a nép és az állam szuverén, hogy az anya nő, az apa pedig férfi – és hogy a tűzszünet és a béke jobb, mint a háború.

Szánthó Miklós rámutatott: ezen igazságok érdekében kell összefogniuk a populista erőknek Európa-szerte a jövő évi EP-választásokra is.

Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselő, a Kereszténydemokrata Intézet kuratóriumi tagja egyedülállónak nevezte a könyvet, hiszen az a gyakorlat irányából közelíti meg a populizmus jelenségét. Rámutatott arra, hogy Magyarországon létrejött egy 13 éve sikeres, stabilitást és fejlődést nyújtó populista modell, amelyet már négyszer erősítettek meg a választók.

A hatalom letéteményesei valójában a választók, akik joggal várják el, hogy választott vezetőik az érdekeikben lépjenek fel

– tette hozzá.

A XXI. században a populista kormányzást olyan jobboldali politikusok valósították meg, mint Donald Trump, vagy Orbán Viktor, az általuk vezetett erők pedig szűk ideológiai törésvonalak helyett a nemzeti érdeket képviselik – mondta Békés Márton, a XXI. század Intézet igazgatója a kötetről szóló beszélgetésen, amelyen részt vett Petri Bernadett, a kötet társszerkesztője és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője is. A könyv kiadását videóüzenetben méltatta Andreja Zver, a Kereszténydemokrata Intézet kuratóriumi elnöke.

A kötet megjelenését a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány is támogatta.

Korábban írtuk