Fotó: MTI/Mohai Balázs
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a premontrei rend alapításának 900. évfordulóján tartott jubileumi hangverseny előtt a Müpában 2021. október 22-én
Hirdetés

Soltész Miklós, aki egyben az esemény fővédnöke, azt mondta: az egyház felállt a szovjet rendszer bukása után. A premontreiek újraindultak és fejlődnek Gödöllőn, Zsámbékon, Szombathelyen, Keszthelyen. Templomok újulnak meg és épülnek, Csornán pedig idősotthont hoznak létre – sorolta.

Az elért eredményeket azonban sok minden veszélyezteti az államtitkár szerint, aki kiemelte a neomarxista törekvéseket és „a liberális diktatúrát”. „Emlékezzünk”, kik azok, akik „üldözték egyházainkat”, és kik azok, akik „ma is fenyegetőznek”! – fogalmazott Soltész Miklós. „900 évvel a hátunk mögött, újabb 900 évet szeretnénk megélni. Ne hagyjuk, hogy elvegyék ezt a reményt!” – tette hozzá.

Azt mondta, hogy a kommunista elnyomás óriási sebeket ejtett a magyar egyházon, a szerzetesrendeken, így a premontreieken is. „Derékba akarták törni ezt a csodálatos hazát, derékba akarták törni egyházainkat, és bár részben sikerült is, (…) óriási pusztításokat okoztak, de egyet nem tudnak ezek a sem Istent, sem embert nem ismerők: hogy van Gondviselés” – hangoztatta az államtitkár.

A premontrei rend a 900 éves történelme során sok szépet, de sok keserűséget is megélt, a gyönyörű építések mellett óriási pusztításokat is. Tagjai ennek ellenére örök nyomot hagytak Európán, a Kárpát-medencén, Magyarországon kulturális, építészeti, nevelési és tudományos szempontból egyaránt – jelentette ki.

Soltész Miklós szerint a premontreiek jelenléte „mai világunkra” is nagymértékben kihat. Az államtitkár köszönetet mondott a tanároknak, a hitoktatóknak.

Jos Wouters, a rend generális apátja, legfőbb elöljárója angol nyelvű beszédében hangsúlyozta: „testvéreik és nővéreik” a rend alapítása óta jelen vannak magyar földön. Bár a premontreiek száma kicsi, minden kontinensen megtalálhatóak – fűzte hozzá.

Korábban írtuk