Deák Dániel hozzátette: a jelentés elkészítésében részt vett Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) alelnöke is, aki az előző ciklusban számtalanszor találkozott Soros-hálózathoz tartozó szervezetekkel, és úgy tűnik, állításaik befolyással voltak rá. Az alelnökhöz magyar ellenzéki politikusoknak is rendszeresen bejárásuk van – jegyezte meg Deák Dániel.

Hirdetés

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatornán a jelentéssel kapcsolatban azt mondta, példátlan, hogy a munkafolyamatban megkérdezett tizenkét „civilnek nevezett” szervezetből tizenegyet a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványok támogatnak.

Rámutatott: az elmúlt hetekben ugyanezek a civil szervezetek a magyar jogállamisággal szemben megfogalmaztak kritikákat, és látható, hogy az ezekben használt fordulatok visszaköszönnek az EB jelentésében.

Az is példátlan, hogy egy ilyen jelentést „nevére vesz” az Európai Bizottság – fűzte hozzá. Mint mondta, elvárható lenne, hogy az uniós adófizetők pénzéből a bizottságnak legyen saját szakértői gárdája.

Korábban írtuk

További probléma, hogy kellő legitimáció és szakmai háttér nélkül készülnek ezek az anyagok – tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán, megjegyezve, sok esetben végzős egyetemi hallgatók, illetve frissen munkába állt jogászok munkaanyagait kritika nélkül átveszi a bizottság.