Kóka János bizalmasa, az SZDSZ szabolcsi elnöke vizsgálatot indított okirat-hamisítás miatt a rendőrségen, de azt állítja: csak a hírTV-ből értesült az újabb csalásról. Jüttner Csaba vizsgálta a borsodi álküldöttek ügyét is, de csak azt tudta megállapítani, hogy négyen jogtalanul vettek részt a tavalyi elnökválasztáson. Arra azonban nem talált bizonyítékot, hogy kitől származnak a küldöttgyűlés jelenléti ívén szereplő aláírások.

A Hír Televízió pénteken számolt be arról, hogy nemcsak Borsodból, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is bizonyíthatóan részt vett álküldött az SZDSZ tavalyi, elcsalt elnökválasztásán.

Az álküldöttek már februárban elismerték a hírTV-nek, hogy éltek a lehetőséggel – azaz T. Asztalos Ildikó határozott kérése ellenére Kókára voksoltak. A Jüttner-féle vizsgálat nyilvánosságra hozta Fürjes Judit nevét, a Célpont stábjának is ő árulta el, hogy Kopasz Beáta barátja, Kovács Attila és ő is más helyett szavaztak. Anno ezeket a neveket rejtette az „XY”.

Kovács Attila pedig a Jüttner-féle jegyzőkönyvben beszél arról, hogy másra ikszelt, mint akire T. Asztalos Ildikó kérte. Azt is mondja: „Ildikónak nagyon nem tetszett az, hogy Kóka Jánossal egy beszélgetés alkalmával nevetgéltünk. Elmondtam neki, hogy ne haragudjál, de János is ugyanabba az iskolába járt, mint én, régi eseményekről, tanárokról beszélgettünk.” A borsod megyei elnök asszony külön közleményben utasította vissza, hogy ő szervezte volna a csalást a liberálisok elnökválasztásán.

Mindeközben újabb árulkodó aláírásokra figyelt fel a hírTV stábja. Vass Albert, Gulács független polgármestere azt állítja, ő tavaly nem volt ott az SZDSZ elnökválasztásán – vagyis elvileg a neve mellett nem szerepelhetne aláírás.

Szakad a párt?

A pénteken tagságukat felfüggesztő négy ügyvivőn kívül Demszky Gábor budapesti főpolgármester is a testületből történő távozását fontolgatja; vagy másfajta, de feltűnő lépést tesz a Kóka-féle pártvezetés ellen – értesült a Magyar Nemzet. Információk szerint Magyar Bálint az elmúlt két napban megpróbálta Demszkyt lebeszélni bármifajta demonstratív lépésről.

Az ügyvivői testület egy másik tagja, Weinek Leonárd a grémiumban kialakult, több mint feszültnek nevezhető helyzetben közvetítő szerepre ajánlkozott föl a szembenálló felek között. E „gesztusát” azonban mind Kóka, mind Fodor tábora visszautasította. Az ügyvivők egyike a lapnak arról beszélt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (vagyis Jüttner Csaba által felügyelt – szerk.) küldött vagy küldöttek által bizonyíthatóan elkövetett csalások teljesen elhiteltelenítik mind a Jüttner-jelentést, mind magát a szabolcsi pártelnököt, és mindezek következtében egyre kevesebb mozgástér marad Kóka Jánosnak.

Mint ismert, pénteken felfüggesztette ügyvivői tisztségét Fodor Gábor, miután Kóka János a Fodor-szárnyra tolta a felelősséget az SZDSZ elnökválasztási csalásával kapcsolatban. Fodor hazugságnak nevezte a Jüttner–jelentéssel kapcsolatban elhangzottakat és visszautasította a személyét ért támadásokat. Fodorhoz hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is elhagyta ideiglenesen az SZDSZ ügyvivő testületét. Gulyás József, az országos tanács elnöke osztotta azok véleményét, akik felfüggesztették ügyvivői tisztségüket és elengedhetetlennek nevezte a tisztújító közgyűlés összehívását.

(hírTV, MNO)