A nemzetközi progresszív baloldal mindent megtesz, hogy elkerülje a jelenleg elkerülhetetlennek tűnő jobboldali fordulatot Olaszországban. Többek közt a Korányi Dávid által alapított Action for Democracy is aktív pénzügyi támogatást nyújt olyan civil szervezeteknek, amelyek egyértelműen az olasz baloldalhoz köthetők. Az Action for Democracy már a magyar választásokba is megpróbált beavatkozni.

Hirdetés

Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje maga ismerte be, hogy százmilliók érkezhettek az országgyűlési választási kampányban a mozgalmához. Ráadásul Hódmezővásárhely polgármestere maga vallotta be, hogy a támogatás az Action for Democracytól érkezett, és még a választási kampány után is kapott pénzt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a Soros Györgyhöz köthető szervezettől. Márki-Zay érvelése szerint az MMM nem párt, ezért a szervezet nyugodtan elfogadhat külföldről érkező támogatásokat. A Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom pedig egyes becslések szerint ötszázmilliót is kaphatott az amerikai civil szervezettől. Az Action for Democracy „hagymázas összeesküvés-elméletnek” nevezte a magyar választásokba történő külföldi beavatkozás vádját.

Az Action for Democracy honlapján arról írnak: „Olaszországot közvetlenül fenyegeti a szélsőjobboldal”, amely arra készül, hogy „nyilvános népszavazás nélkül változtassa meg az alkotmányt”. Ezért most rajtuk van a sor, hogy „minden eddiginél jobban küzdjenek a jogok védelméért és az általunk kívánt változásért”.

Már láttuk, mi történt Brazíliában, Magyarországon és az Egyesült Államokban, amikor a civil mozgalmakat elöntötte a gyűlölet hulláma. Össze kell fognunk, hogy megakadályozzuk, hogy ugyanez megtörténjen Olaszországban! – olvasható az oldalon, ahol azt is feltüntették, mely szervezeteknek nyújtanak jelentős anyagi támogatást az országban. A hozzáférhető adatok alapján az Action for Democracy öt olaszországi szervezetbe pumpálja a pénzt, melyek közül mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a helyi baloldalhoz.

Korábban írtuk

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, nem tudni, de ha a magyar példából indulunk ki, feltehetően több millió euróról beszélhetünk. A támogatottak listáján szereplő szervezetek közül a Brüsszelben bejegyzett Progressive Acts a legérdekesebb, amely fejlett technológiai szolgáltatásokkal végez politikai mozgósítást, az adománygyűjtéstől kezdve a petíciókon át a hírleveles marketingig, vagyis pártok és politikusok kampányát szervezik, menedzselik a digitális térben. A szervezet csak a legnagyobb baloldali olasz párt, a Demokrata Párt (PD) képviselőjelöltjeinek kampányán dolgozik. Ráadásul kizárólag az úgynevezett csatatér választókörzetekben induló politikusoknak segítenek, ugyanis az ő eredményeiken fog eldőlni a választás kimenetele.

Figyelemre méltó továbbá az Action for Democracy által támogatott Voto Dove Vivo (Szavazok, Ahol Élek) nevű egyesület is, amely saját állítása szerint a lakhelyüktől távol szavazni kívánó olaszokat támogatja, például segítenek nekik a választókörzetek közötti átjelentkezés bürokratikus folyamatában. A szervezet egyébként a levélszavazás intézményének megreformálásáért küzd, ezzel kapcsolatban egy konkrét törvényjavaslatot is kidolgoztak már, amit a baloldali pártok segítségével akarnak keresztülvinni a római parlamenten. A Voto Dove Vivo szándéka azonban nem csak a puszta segítségnyújtás: célja egyértelműen a választáson történő részvétel növelése, ami minden felmérés szerint a baloldalnak kedvezne szeptember 25-én. Honlapján a szervezet le is írja, hogy egyedül a PD lenne hajlandó a szavazatkönnyítő intézkedéseik bevezetésére, a jobboldal pedig „az elmebeteg, elavult és igazságtalan választási rendszert támogatja”.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.