A Köztársasági Elnök Hivatalának tájékoztatása szerint Sólyom László köztársasági elnök vasárnap délutánra, Romániába, Székelyföldre tervezett ünnepi látogatásának időpontját korábbra, szombat délutánra módosította. Erre azért volt szükség, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták.

A közlemény szerint a köztársasági elnök szomszédos országokba való látogatásakor eddig mindig figyelembe vették az euroatlanti szerződésben foglalt partnerséget és az országok együttműködését. Mind Románia, mind Magyarország alapelvként fogalmazza meg az elkötelezettséget a határon túli nemzetrészek iránt. Ez tükröződött legutóbb is a román államfő sikeres magyarországi látogatása során. Ebben a szellemben készítette elő a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium Sólyom László vasárnapra tervezett ünnepi látogatását.

A kétoldalú kapcsolatok jelentős vívmánya, hogy országaink egymás kultúráját és történelmét a nemzeti ünnepeink kölcsönös, méltó megemlékezésével tisztelik meg. Az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja – olvasható a KEH közleményében.

Autonómiapárti kijelentésektől tartanak

A Realitatea hírtelevízió pénteken megbízható forrásokra hiovatkozva azt jelentette: a román hatóságok attól tartanak, hogy Sólyom László kihasználja a március 15-i ünnepségek nyújtotta alkalmat a területi autonómia eszméjének támogatására.

A tudósítás szerint a román hatóságok éppen ezért jelezték korábban, hogy nem tartják időszerűnek a köztársasági elnök romániai látogatását. A névtelenül nyilatkozó hivatalos források szerint a román vezetés nem engedheti meg, hogy „Sólyom magatartása hátrányosan befolyásolja a két ország jó kapcsolatát”. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági válság közepette a románoknak és magyaroknak egységre, nem pedig széthúzásra van szükségük.

Gyenesei Székelyudvarhelyen tölti az ünnepet

Gyenesei István önkormányzati miniszter Székelyudvarhelyen lesz a nemzeti ünnepen, ahol beszédet is mond. Március 15-e előestéjét pedig Bukarestben tölti, ahol a Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma édesapját tünteti ki a Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatával.

(hírTV, FH)