Fotó: MTI/Máthé Zoltán (archív, illusztráció)

A Magyar Liberális Párt arra kéri a liberálisok európai pártcsaládjának EP-képviselőit, az ALDE-frakciót, hogy a magyar emberek védelmében fogadják el a Judith Sargentini által összeállított jelentést – írja közleményében az 1%-ot alulról közelítő támogatottsággal bíró párt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán (archív, illusztráció)

Az Európai Parlament illetékes bizottsága – a párt szerint – azt szeretné elérni, hogy az Orbán-kormány tiszteletben tartsa az alapvető emberi jogokat és a demokrácia játékszabályait. A dokumentum azért készült, mert a Fidesz az elmúlt nyolc évben semmibe vette az európai értékeket és visszaélt a hatalmával. Ez a jelentés nem Magyarországot ítéli el, hanem a Fidesz önkényes politikáját, amely veszélybe sodorta a magyar jogállamot. A Magyar Liberális Párt felhívja rá a figyelmet, hogy az Orbán-kormányt elítélő jelentés összeállításában olyan politikusok is közreműködtek, akik a Fidesszel egy európai pártcsaládban ülnek. Baloldaltól jobboldalig, széleskörű konszenzus alakult ki Európában arról, hogy a Fidesz-kormány súlyosan és módszeresen megsértette az uniós értékeket, és a magyar demokrácia védelmének érdekében eljárást kell indítani.  

A Liberálisok – írják a közleményben – egyetértenek a jelentésben foglaltakkal, és elfogadhatatlannak tartják a „független magyar sajtó megszállását”, a „jogállami intézményrendszer pártkatonákkal feltöltését”. Ahogyan „az elburjánzó kormánypárti korrupciót, az alkotmánybíróság jogkörének megcsorbítását, a civil társadalom vegzálását, és az alapvető emberi jogok folyamatos és tudatos megsértését” is.

A Magyar Liberális Párt ezért arra kéri az európai liberálisok képviselőcsoportját, hogy fogadják el a bizottság jelentését és támogassák a magyar demokrácia helyreállítását.