A szervezők a Hollandiában összegyűjtött adományokkal a Veszprém megyei iszapkatasztrófa hontalanná vált és így különböző menhelyekre került állatáldozatait kívánják segíteni. Az adományokat szállító uszálynak kalandos útja volt a Rajnán és a befagyni készülő Dunán keresztül, többek között egy másik hajóval is ütközött. A szállítmány szétosztásának koordinálásával a holland szervezet a Rex Alapítvány bízta meg.

A Rex Hollandia és a JMVR Alapítvány közösen folytatja a magyarországi iszapkatasztrófából mentett állatok segélyezését. Bár az adományok szállítása a világ minden szervezete számára évről vére magas összegeket emészt fel, az alapítványoknak ezúttal szerencséjük volt, ugyanis a LARA nevű uszály kapitányai felajánlották a segítségüket.

„Ronald és Lusanne hajóskapitányok a Hyves közösségi portálon kerestek fel bennünket, és elmondták, hogy gyakran szállítanak különböző dolgokat a Rajnán és a Dunán keresztül Budapestre. Miután volt elegendő üres hely a fedélzeten, felajánlották, hogy több mint két tonna segélyt ingyen elvisznek a hajójukon” – mesélte Dennis Kaaijk a Striching REX Nederland egyik munkatársa. „Rövid idő volt az hajó indulásáig, a szervezőknek tehát mindent meg kellett mozgatniuk ahhoz, hogy az adományok időben Oude Pekelaból a Harlingeni kikötőbe kerüljenek. A szerencse azonban ismét a segítségükre sietett. „Önkéntesek hada sietett a segítségünkre” – emlékszik vissza Dennis – „akik azonnal szervezkedni kezdtek, és mire észbe kaptunk, a négy alaposan megpakolt furgonból és trélerből álló konvoj már úton is volt a kikötő felé.”

Azonban az öröm nem tarthatott sokáig, ugyanis az egyik igencsak megpakolt furgont egy rendőr állította meg, és miután azt túlsúlyosnak találta a sofőrt megbüntette, a járművet pedig kiállította forgalomból. Némi átalakítás után a furgon végül mégiscsak elindulhatott, de így csak másnap reggelre érhetett a harlingeni rakpartra az így már késve induló, csak rá várakozó uszályhoz.

„December 15-én egy nyugtalanító üzenet ékezett a hajóról. A Rajnán nem sokkal Duisburg előtt egy hatalmas uszály irányítói valamiféle technikai hiba miatt elvesztették a kontrollt a nagy hajó felett, és a LARA-nak ütköztek.” – meséli tovább Dennis a történetet – „A szerencsétlenség következtében minden keresztülrepült a kabinon, még a karácsonyfa is, melynek díszei a hajó másik sarkában kötöttek ki. És ha ez még mind nem volna elég, a kontrollt vesztett hajó még egyszer a LARA-nak ütközött. Pillanatokkal később a vízirendőrség is a fedélzetre érkezett, hogy felmérje a károkat. Nagy horpadásokat találtak a hajó közepén és farán, ahol a másik uszály beleütközött, de legnagyobb sérülés a hajó belsejét érte, ahonnan több árú el is szabadult és szanaszéjjel röpült. Szerencsére a hajó léket nem kapott így néhány órás veszteglés után folytathatta útját.”

Az uszály nem sokkal ezelőtt hagyta el Ausztria fővárosát, hogy hamarosan Budapestre a Fóka öbölbe érkezzen. Az értékes szállítmány ezután átmenetileg a Rex Alapítványhoz kerül, és tőlük jut tovább azokhoz a menhelyekhez, magánszemélyekhez, akik az iszapkatasztrófa során segítséget nyújtottak a bajbajutott állatoknak.

„A szállítmány gyógyszereket, kötöző anyagokat, állateledeleket, kutya fekhelyeket, takarókat és játékokat tartalmaz, melyeket az érintett állatoknak szánunk.” – hangsúlyozta Dennis – „A vörösiszap katasztrófa során az emberi áldozatok mellett nagy számban voltak érintettek az állatok is. A Rex Alapítvány nagyszerű szervezési munkájának köszönhetően azonban a legtöbb állat megmenekülhetett, és visszakerülhetett eredeti gazdájához. De még mindig sok a tennivaló Magyarországon! A menhelyek tele vannak, az állatok ellátása pedig sokszor – több okból, leggyakrabban anyagi okokból – nem megfelelő. De mi, a Rex Hollandia Alapítvány pontosan azért vagyunk, hogy megelőzzük az ilyen állati szenvedéseket. Ezért is hoztunk létre egy speciális honlapot, a http://www.help-hongarije.eu/-t, amit felkeresve bárki kapcsolatba léphet velünk, és kérheti a segítségünket.”

www.rex.hu