Magyarországon a reformációnak nemcsak vallási hatása van, hanem társadalmi mondanivalóval rendelkező világképet is jelent.

A XX. század magyar történelmére is rányomta bélyegét a református gróf Tisza Istvántól a Soli Deo Gloria diákmozgalmon keresztül, és hatása napjainkban is befolyásolja a politikai életet, még ha ez a polgárok többségében nem is tudatosul.

Egyebek mellett erről is szól Gecse Géza rádiós újságíró, történész Nemzetpolitika – szorítóban. Aspektus – határok nélkül 2002-2017 című, az elmúlt 15 év belpolitikai és globális folyamatait kronologikusan összegző kötete, melyben a szerző az általa vezetett Aspektus-vitaestek, illetve pódiumbeszélgetések sorozatának 63 alkalmát szerkesztette tekintélyes, több mint 550 oldalas könyvbe.

A kötet kapcsán beszélget erről és más témákról Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a kommunista bűnösök elszámoltatását célzó Lex Biszku beterjesztője, Takaró Mihály irodalomtörténész és Gecse Géza január 30-án 18 órakor a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre u. 6.) Az esemény Facebook-oldala ide kattintva látható.

Á. B.