Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A tárca oktatásért felelős államtitkársága ezt délután, a tüntetés előtt közölte az MTI-vel. Közleményükben azt írták: négy héttel az európai parlamenti választás előtt a „Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt” ismét politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat.

Közölték: a nyelvvizsgához kötött felvételiről szóló döntést 2014 óta ismerik az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a diákok, bevezetését tehát több mint hat év felkészülés előzi meg.

Azt írták: ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát és bevezeti a kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat.

A felsőoktatási felvételit 2020-tól nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen szerveztek tüntetést „Jövőt a diákoknak!” címmel középiskolások és egyetemisták a Parlament előtt. Gyetvai Viktor szervező beszédében arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szeptember elsejéig tegyen középfokú komplex nyelvvizsgát, és adja meg az időpontot és a helyet, ahol vizsgázik, hogy a diákok is vele mehessenek. Szólt arról is: ha ez nem történik meg, népszavazást kezdeményeznek, hogy ne lépjen életbe 2020-ban ez a módosítás, valamint azért is, hogy ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az egyetemi felvételi elvárásait.