Fotó: MTI/CEU/Végel Dániel (archív, szerk.)
Hirdetés

A felsőoktatás tartalmának és szervezeti felépítésének szabályozása kizárólagos tagállami hatáskör. Az Európai Bíróság főtanácsnokának indítványa, amely szerint uniós jogot sért a magyar felsőoktatási törvény módosítása, kizárólag a Soros György által finanszírozott civil szervezetek érvelését tükrözi – írták.

A tárca szerint Juliane Kokott indítvány újabb példája a Magyarországgal szembeni kettős mércének, mivel több uniós országban is a magyarhoz hasonló törvény szabályozza a külföldi oktatási intézmények működését.

Juliane Kokott csütörtökön Luxembourgban közölte: uniós jogot sért a magyar felsőoktatási törvény módosítása, amelynek értelmében Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet, és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti.

A 2017-es jogszabály-módosítás miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság 2018-ban előterjesztett keresetének megállapításait a magyar kormány vitatja – közölte a tárca.

A magyar kormány álláspontja világos, a felsőoktatás tartalmának és szervezeti felépítésének szabályozása kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozik, szabályozásáért egyedül a tagállamok felelősek – írták.

Magyarországon szabadon alapíthatók magyar diplomát kiadó felsőoktatási intézmények. Másik ország diplomáját pedig az az egyetem adhatja ki Magyarországon, amely a származási országban is folytat „tényleges és minősített oktatási tevékenységet”. Ez a kötelezettség nem támaszt teljesíthetetlen követelményeket, más egyetemek minden probléma nélkül teljesítették ezeket a feltételeket – áll a közleményben.

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot. A bíróság most kezdi meg a tanácskozást az ügyben, ítélet később várható.