A „Soros-terv” nagyon rossz terv és sok kárt okozhat az emberiségnek, de ezt sokan nem látják, illetve nem akarják látni – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna műsorában.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A honvédelmi miniszter szerint Brüsszelben képmutatás folyik: tudják, hogy mi történik, de nem mondják meg az igazságot sem a bevándorlóknak, sem az európai polgároknak. 
    
Az Európai Unió többi között „spirituális válságban szenved” – jegyezte meg, hozzátéve, erre nem a bevándorlók jelentik a megoldást. 
    
A miniszter megjegyezte: azt elfogadják, ha valakik úgy döntenek, be akarnak hozni bevándorlókat, de ezt Magyarországnak ne tegyék kötelezőnek, majd a közép-európai emberek és népek döntik el, hogy akarnak-e bevándorlókat.
    
Simicskó István kiemelte azt is, hogy Magyarország elsőként sorakozott fel a „frontvonalon”, és hatékony válaszokat adott a tömeges illegális migrációra: a műszaki, jogi határzár mellett katonai, rendvédelmi együttműködéssel is védik a magyar és a schengeni határokat.
    
A miniszter szerint a tömeges migrációs helyzet kezelésében Közép-Európa példát mutat Nyugat-Európának, Brüsszelnek. Kitért arra is, hogy múlt héten a Közép-európai Védelmi Együttműködés keretében osztrák, magyar és cseh katonák tartottak nemzetközi határvédelmi gyakorlatot Ausztriában. 
    
A miniszter elmondta: a gyakorlaton olyan, az illegális migrációhoz kötődő helyzetet szimuláltak, amelyben előbb kisebb hullámban, majd tömegesen érkeznek és egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok, úgy, mint például a röszkei zavargásnál. 
    
Simicskó István közölte, hogy az osztrák védelmi miniszterrel nagyon jó az együttműködés. Osztrák katonák jelenleg is segítik Magyarországi déli határainak védelmét.

(MTI)