Schanda Tamás a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola energetikai korszerűsítési munkálatait lezáró sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország kormánya célul tűzte ki a szakképzés becsületének visszaadását, hogy újra rangot ad a szakmák oktatásának.

Hirdetés

2010 után elkezdték visszaépíteni a szakképzés becsületét, mindazokat, „amelyeket a baloldali kormányok leromboltak” – mondta. Schanda Tamás szerint olyan környezetet sikerült kialakítani a vállalatokkal és az oktatás szereplőivel, amely támogatja a munkát, az innovációt, és a szakértelemre alapoz.

Mindig és mindenkor a magyar érdekre, a magyar versenyképességre, és a hazai hozzáadott érték növelésére kell koncentrálni, mert csak és kizárólag azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek a saját közösségük, nemzetük érdekeit tekintették és tekintik elsődlegesnek – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: a versenyképességből fakadó kihívások miatt a munkavállalóknak is egyre nagyobb követelményeknek kell megfelelniük, a technológiai váltás pedig nem a jövőben, hanem már a jelenben alakítja át a munkaerőpiacot. Mindezt a felsőoktatási intézmények megerősítésével, a kutatás-fejlesztésre fordított jelentős összegekkel és a szakképzés rendszerének megújításával is támogatja a kormány – jelezte.

Utóbbival kapcsolatban Schanda Tamás az átalakítás fontos lépésének nevezte az oktatók helyzetének rendezését, a jövedelmek emelését, valamint a szakképzésben tanulók ösztöndíjrendszerének létrehozását. Az államtitkár kulcsfontosságúnak tartja a vállalati szféra és az oktatási intézmények szoros kapcsolatát. Elismerően szólt arról, hogy a DSzC intézményei 175 gazdálkodó szervezettel vannak kapcsolatban, a duális képzésben 44 szakmában több mint 1100 tanulót foglalkoztatnak.

Korábban írtuk

Ez azt is jelenti, hogy minden fiatalnak, aki részt vesz a szakképzésben, vagy bért vagy ösztöndíjat tudnak adni – mondta Schanda Tamás Debrecenben. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a debreceni 1. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje közölte, a felsőoktatás után a szakképzés az, amely meghatározza a gazdaság versenyképességét.

„A jó szakember középszinten, fél siker” – tette hozzá a politikus. Kitért arra, hogy Debrecen iskolaváros, több mint hetvenezer diák tanul az intézményekben, köztük több mint 17 ezer középiskolás. Az iskola profiljára utalva azt mondta, Debrecenben meghatározó ágazat a turisztika, benne a tudományos és a sport-idegenforgalommal, valamint a gasztronómia, és mindkét terület felkészült szakembereket igényel.

Kósa Lajos az iskola diákjait és oktatóit kérte a nagy elődök, példaképek emlékének gondozására, az Aranybika szálló névadójától, Bika Bálint egykori vendéglőstől Székelyné Bözsike, a Bika-pince egykori híres konyhafőnökén át, a közelmúltban elhunyt Boros László Venesz-díjas mesterszakácsig. Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere az oktatási intézmények és a gazdaság szereplőinek példaszerű helyi összefogását emelte ki, ami – mint mondta – garanciája a fejlődésnek, a versenyképesség növelésének.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke országosan is példaértékűnek nevezte a debreceni szakképzési intézményekben megvalósított korszerűsítéseket, a város támogatását, aminek eredményeként évről-évre növekszik a szakképzésben tanulók száma a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Tirpák Zsolt, a DSzC kancellárja hozzátette: míg 2015-ben 7500-an, jelenleg már 11 ezren tanulnak a szakképző intézményeikben, az idei jelentkezők száma pedig 10 százalékkal haladja meg a tavalyit. Jelezte azt is, hogy a kereskedelmi és vendéglátóipari iskola most befejeződött energetikai korszerűsítése 240 millió forintba került.