Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A PSZ véleménye szerint a törvény előkészítésekor az előterjesztő innovációs tárca megsértette a jogalkotásról és a társadalmi egyeztetésről szóló jogszabályokat. Az új törvény továbbá – ha életbe lépne – komoly munkajogi és szakmai kockázatot jelente az érintett munkáltatóknak és munkavállalóknak – mutattak rá.

A PSZ ismét kinyilvánította: tiltakozik az ellen, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Határozottan elutasítják, hogy a szakképzésben dolgozók elveszítsék közalkalmazotti jogviszonyukat.

A PSZ bízik abban, hogy a köztársasági elnök méltányolja ezeket a társadalompolitikai szempontokat, és nem írja alá a parlament által elfogadott új törvényt, hanem azt megfelelő előkészítésre visszaküldi az előterjesztőnek, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak – közölték.

Az Országgyűlés kedden 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett fogadta el a szakképzésről szóló javaslatot, amely a 2011-ben elfogadott elődjét váltja fel. Ennek részeként teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni.