Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) szolidaritását fejezte ki amiatt, hogy több tanárt is elbocsájtottak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután polgári engedetlenséggel tiltakoztak az alacsony pedagógusbérek, az oktatás minősége miatt. A képviselő nyílt politikai agressziónak minősítette a tanárok kirúgását, mondván: törvénytelenségre hivatkoznak „a hatalom emberei”, de ha valami törvénytelen volt az elmúlt időszakban, akkor az a tanárok sztrájkjogának eltörlése, az alacsony fizetések, a pedagógusok munkakörülményei.

Azt is mondta, a kormány által a szankciókról indított nemzeti konzultációval semmilyen energiaválságot nem lehet megállítani, amire szükség lenne, azok a továbbra is elmaradó zöldpolitikai intézkedések, a szélenergia engedélyezése, épületszigetelési programok indítása, a klímabérlet elindítása, vagy hogy ne adóztassák a napenergiát.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány célja, hogy Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen. Szerinte a szélenergiával számos megválaszolatlan kérdés van, ugyanakkor az EU 27 tagállama közül tavaly Magyarországon volt a legmagasabb, 11 százalék a naperőművek össztermelésben betöltött aránya.

Elmondta, vannak tervek a magyar villamosenergia-rendszer teljes átalakítására, ami magában foglalja a hálózatfejlesztést, új erőművek építését. Szólt arról is, hogy az otthonfelújítási program közel 50 százalékát energiahatékonyságra fordította a lakosság.

Korábban írtuk

Közölte, a kormány úgy fejlesztené a magyar gazdaságot, hogy a klímapolitikai elvárásokat is teljesítse.