Ötezer euróval büntethető, aki „nyilvános érintkezésben” nem megfelelően használja a szlovák nyelvet, bár a törvény nem határozza meg, mi számít nyilvánosnak. Nem lehet magyarul beszélni olyan települések kórházaiban és hivatalaiban, ahol a lakosság kevesebb, mint 20 százaléka magyar. Az ilyen városokat – például Pozsonyt is – szlovák nevén kell nevezni, a kétnyelvű dokumentumokon pedig minden esetben a szlováknak kell elől szerepelnie, aminek a magyar szöveg csak a fordítása lehet.

Abszurditás, amit a szlovákok megengednek maguknak

A Fidesz elnöke szerint a magyar kormány továbbra sem tesz semmit a magyarok védelmében. Orbán Viktor erről Kárpátalján beszélt, ahol az ukrán hatóságok a kisebbségek iskolai nyelvhasználatát korlátoznák.

Orbán Viktor úgy véli, a Kárpát-medencében egyre több helyen kerülnek nehéz helyzetbe a magyarok a nyelvhasználat miatt, amire a magyar kormány eddig nem reagált megfelelően.

"Ilyen abszurditást talán a XX. században sem engedett meg magának egyetlen állam sem, amit most a szlovákok megengedtek maguknak a XXI. század első évtizedének a végén" – fogalmazott a Fidesz elnöke. "Olyan kérdéseket próbálnak a törvény erejével szabályozni és a törvény erejével büntetni, amelyeket nem csak demokráciák, de épelméjű rezsimek soha nem próbáltak ilyen formában szabályozni, vagy legalábbis nem tehették meg ezt a nevetségessé válás veszélye nélkül" – fejtette ki.

A magyar néppárti frakció az Európai Parlament képviselőinél is tiltakozik a szlovák törvény ellen.

(hírTV)