A miniszterek abból az alkalomból találkoztak, hogy tíz éve (2001. október 11.) adták át a forgalomnak a szlovákiai Párkányt (Stúrovo) és Esztergomot összekötő újjáépített Mária Valéria Duna-hidat. A híd újjáépítése az Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda vezette akkori kormányok egyezménye alapján európai uniós anyagi segítséggel valósult meg.

„Jól tettük, hogy tíz évvel ezelőtt legyőztük az előítéleteket. Jót tettünk az emberekkel. Akinek szeme van, látja, hogy a régió ennek a bátor beruházásnak köszönhetően felélénkült. Volt erőnk új hidakat építeni, anyagi hidakat, de szellemieket és kulturálisakat is. Most pedig sok közös, megvalósítás alatt álló projektünk van” – fejtette ki Dzurinda.

Martonyi azt mondta: a magyar-szlovák együttműködés bilaterális szempontból, de a visegrádi csoport, valamint az Európai Unió szempontjából is nagyon fontos.

„Hogy tovább lépjünk, fontos feladataink vannak az EU-n belüli együttműködés terén is. Meg kell védenünk a kohéziós és a mezőgazdasági politikát. Meg kell győznünk az EU-t, hogy Közép-Európában olyan nemzetek élnek, amelyek képesek megegyezni. Hangunk egyre erősebb, s szükség van arra, hogy egyre komolyabban vegyenek bennünket” – húzta alá Martonyi.

Dzurinda felsorolta a legfontosabb közös beruházásokat és terveket is. Közéjük tartozik a Kassa-Miskolc autópálya-összeköttetés megteremtése, a Zólyom-Ipolság-Budapest gyorsforgalmi út felépítése, illetve Pozsony összekapcsolása a magyar autópálya-rendszerrel.

„Meg kell említeni, hogy október 11-én ünnepélyesen elkészül az első felújított Ipoly-híd a szlovákiai Ráros és Rárospuszta között. Az év végéig még egy újabb Ipoly-híd készül el. Átfogó felújításon megy át a komáromi Duna-híd, már készül a projektdokumentáció” – fejtette ki a szlovák miniszter.

Mindkét fél fontosnak nevezte a magyar-szlovák energetikai rendszer összekötését is.

(MTI)