Az MSZP frakcióvezetője szerint senkit nem lehet a szocialista képviselőcsoportból megvenni. Lendvai Ildikó az InfoRádiónak nyilatkozva elképesztőnek nevezte Gaskó István felajánlását, hogy a Liga kifizeti azoknak a szocialista képviselőknek a büntetését, akik nemmel szavaznának az egészségbiztosítási törvényjavaslatra.

„Eddig sem aggódtam azon, hogy december 17-e nem lesz-e a koalíciós szakítópróba nagy napja” – jelentette ki az InfoRádiónak Lendvai Ildikó, aki szerint elsősorban arra törekedtek, hogy sikerüljön egy működőképes, a szolidaritást erősítő egészségbiztosítási modellt kialakítani.

„Úgy látom, hogy ez sikerült” – hangsúlyozta az MSZP frakcióvezetője, aki Gaskó István javaslatával kapcsolatban kijelentette: már az alapötlet is elképesztő.

A szocialista frakció kikéri magának a feltételezést, hogy a szavazataik pénzért eladóak. „Ezt a köznyelvben vesztegetésnek hívják” – húzta alá a politikus, aki szerint fordítva sült el a Liga vezetőjének kezdeményezése, mert mindenkit megerősített abban, hogy nem akar pénzért szavazatót áruló színben feltűnni.

Az egészségbiztosítási törvény nem lesz bizalmi szavazás Gyurcsány Ferenc kormányfőről – tette hozzá Lendvai Ildikó.

Gaskó: ez nem kenőpénz

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint viszont nem kenőpénzt ajánlottak fel a félreszavazó képviselőknek, a felajánlásuk csak helyreállítaná az egyensúlyi állapotot.

„Olyan helyzetet szeretnénk teremteni, hogy a szocialista frakció tagjainak ne kelljen anyagi kockázatot vállalniuk, ha a lelkiismeretük szerint nemmel szavaznának” – mondta az InfoRádiónak Gaskó István, aki hozzátette: a százezer forintot az MSZP-nek ajánlják fel, hogy eltűrje, hogy a képviselői nem úgy szavaznak, ahogyan parancsba adják nekik.

A kompenzációt természetesen csak az kaphatja meg, aki igazolja, hogy a szavazata miatt befizette az MSZP pénztárába a büntetést – tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki szerint Lendvai Ildikónak azon kellene elképednie, hogy egy polgári demokráciában az a parlamenti képviselő, aki nem a pártfegyelem szerint voksol, százezer forintos büntetést kénytelen kifizetni.

(inforadio.hu)