Fotó: Metropol
Így nézett ki az eredeti ház, amit Tordai megvett
Hirdetés

Amint arról szerdán mi is beszámoltunk: a Metropol cikke szerint a Párbeszéd új társelnöke, Tordai Bence a hatóságokat megtévesztve felújított parasztháznak hazudja vadonatúj házát.

A lap azt írta, Tordai Bence 2016-ban vásárolt telket magának Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában, Pesthidegkúton, a telken egy régi parasztház állt. Mivel a kérdéses ingatlanra rendkívül szigorú előírások vonatkoznak, így nem kaphatott volna építési engedélyt, ezért a Metropol szerint felújításnak álcázva épült fel a régi ház helyére egy új, modern, emeletes épület.

Fotó: Metropol
Ez lett a parasztházból…

A Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót. A napilap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”. Az építés fázisait nyomon követő, úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.

hirado.hu csütörtökön arról írt: a politikus cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte, hogy az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani”. Ugyanakkor arról Tordai nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került.

Korábban írtuk

Tordai állítása szerint a sajtóban megjelent 150 milliós ár túlzó, körülbelül ennek a feléből jött ki az építkezés a főváros egyik legdrágább kerületében.

A Metropol kérdésekkel fordult a II. kerület MSZP-s polgármesteréhez, Őrsi Gergelyhez.

Azt kérdezték tőle, tudott-e politikai szövetségese – a lap szerint – engedély nélkül épített, 150 milliós villájáról, illetve mi a véleménye a jogsértésről arra is tekintettel, hogy korábban gyakran „akciózott” együtt Tordai Bencével, aki élesen támadta például a neves ingatlanbefektető, Csipak Péter engedély nélküli építkezését ugyancsak a II. kerületben, a ház mielőbbi lebontását követelve.

„Természetesen az építési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, azokat mindenkinek be kell tartania, viszont azok betartatása az építésügyi hatósági hatáskörökkel 2020. márciusától a Budapest Főváros Kormányhivatalához kerületek” – írta válaszában Őrsi. „Az ügyről a sajtóból értesültem, és azzal kapcsolatban főépítészi tájékoztatást kértem. Ezek alapján az Attila utcai építkezéshez kapcsolódóan kormányhivatali tájékoztatásunk van arról, hogy az elektronikus építési naplót az építtető 2017 decemberében helyezte készenlétbe. Az akkori szabályok szerint nem volt szükség kötelező főépítészi konzultációra, így a terveket nem ismerjük. Az egyszerű bejelentés kapcsán nincs eljárás, az e-napló nyitása megtörtént, azt a Kormányhivatal hatóságként tudomásul vette, az építkezés elkezdődhetett. Az építkezés végéről, a megépülés tudomásulvételéről még nem érkezett a Kormányhivataltól tájékoztatás. Ezek ismeretében további tájékoztatást kérünk a Kormányhivataltól” – írta a polgármester.

Őrsi hozzátette, bár az építésügyi hatósági hatáskörök a folyamatban lévő ügyekkel együtt 2020. március 1-től átkerültek Budapest Főváros Kormányhivatalához,

„ám a hatósági jogköröktől függetlenül is úgy véljük, hogy az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre.”