A március 21-i petíciós bizottsági ún. koordinátori egyeztető ülésen tárgyalták Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő azon indítványát, amely a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos petíció kapcsán egy nyilvános közmeghallgatás szervezésére irányult. A meghallgatás célja, hogy a politikai szereplők mellett a nemzetközi jogi és szakmai szervezetek is kifejthessék véleményüket a témában. Az indítványt egy összefogott és előre megtervezett koreográfia alapján, a pártkoordinátorok nagy része – a szocialista indítványt támogatva – elutasította és valamennyien a petíció lezárása mellett érveltek.

„A zárt ülésen hatékonyan, de sikertelenül működött a nemzetközi szocialisták és liberálisok kisantant szindrómája a Benes petíció ügyében. Egyetlen érvük annak lezárása mellett az volt, hogy már elegük van az ügyből. A petíció ennek ellenére továbbra is nyitva maradt köszönhetően annak, hogy a néppárti támogatás és a szakmai érvek meggyőzőbbek voltak. Jelenleg keressük annak lehetőségét, hogy miként és milyen formában kerülhet sor az ügy megtárgyalására és az újabb vizsgálatokra annak érdekében, hogy annak érdemi és kézzelfogható eredménye legyen”- emelte ki Bagó Zoltán, aki már több mint egy éve küzd a petíció sikeréért és eredményességéért.

A zárt ülés után az elnök kihirdette, hogy a Petíciós Bizottság nyár elejére a nyilvánosság kizárásával, de a benyújtok, az érintett szakértők és kormánytisztviselők meghívásával újra napirendre veszi az ügyet.

„Az Európai Néppárt a közmeghallgatást a következő hónapokban megszervezi” – nyilatkozta Bagó Zoltán.