Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív)
Hirdetés

Ha a baloldalon múlt volna, akkor se a munkahelyek, se a családok nem kaphattak volna támogatást – Reagálás Tóth Bertalan (MSZP) nyilatkozatára

Az a baloldal prédikál most, amely kormányzása alatt válságkezelés címen egymillió embert tett munkanélkülivé, sorozatosan emelte a rezsit, elvett az idősektől egy havi nyugdíjat és a gyermekesektől is elvette a családi adókedvezményt. Ha a baloldalon múlt volna, akkor se a munkahelyek, se a családok nem kaphattak volna támogatást a koronavírus-járvány alatt, mert a baloldal elutasított minden az egészségügyi és a gazdasági védekezéshez szükséges intézkedést. A magyar emberek egészségének és munkájának védelme helyett csak a politikai akciókkal és kamuvideók gyártásával voltak elfoglalva.

Kiadó: Fidesz

Tóth Bertalan a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a kormány eddigi intézkedései elkésettek és szűkmarkúak voltak, a társadalmi válság megelőzése sikertelen volt, hiszen 400 ezren vannak munka nélkül, és 200 ezer olyan család van, amely semmilyen munkanélküli ellátásban nem részesül. Hozzátette: a kabinet sikerpropagandájának ellentmondanak a valós gazdasági mutatók, a GDP esése, az árak emelkedése, az államadósság és az államháztartási hiány alakulása.

Közölte: az MSZP ezért ismét a parlament elé terjeszti korábban megfogalmazott ötpontos védelmi csomagját, amely bemutatja, hogyan kellene a magyar családoknak segíteni, megelőzve a megélhetési válság elmélyülését.

Az MSZP azt javasolja – ismertette -, hogy a kormány növelje meg a munkanélküli ellátás időtartamát és összegét, valamint szélesítse ki a bérkiegészítési programot úgy, hogy 80 százalékban vállalja át az állam a munkavállalók bérét. Emellett – folytatta – az MSZP szerint meg kell duplázni a családi pótlékot, nagyobb kedvezményt kell adni a kisfogyasztóknak a rezsiköltségekben, valamint a svájci indexálás visszaállításával 6,5 százalékos nyugdíjemelést kell végrehajtani, valamint az alacsony nyugdíjakat fel kell zárkóztatni.

Tóth Bertalan közölte azt is: támogatják a Párbeszéd javaslatát, hogy legyen ingyenesek a koronavírustesztek, mert sok család nem engedheti magának, hogy kifizesse a tesztek árát a karantén elkerülése érdekében.

Korábban írtuk

Az MSZP elnöke bejelentette továbbá, hogy pártja az iskolakezdéshez kapcsolódva tízmillió forintos szolidaritási, karitatív akciót indít.

A kormány szűkmarkú a magyar emberekkel, de bőkezű „a saját oligarcháival”, és amíg „a barátok, rokonok ki vannak fizetve”, addig a magyar emberek nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz.

„Ezen kell változtatni, éppen ezért mondja az MSZP, hogy kormányváltásra és korszakváltásra van szükség” – fogalmazott.

Fotó: MTI/Soós Lajos (archív, szerk.)

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy foglalkozzon a magyar munkavállalók és családok megmentésével, kezdjen érdemi egyeztetést a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

A kormány többszörösen cserbenhagyta a magyar munkavállalókat – jelentette ki -, mivel a járványhelyzet kialakulásakor nem hallgatott a szakmai szervezetekre, és a költségvetésben is sokkal több pénzt juttatott állami propagandára, nemzeti konzultációra és plakátkampányra, mint a munkavállalók megmentésére. Akkor is cserbenhagyták a munkavállalókat, amikor a járvány második hullámára való felkészülés helyett „elmentek hajókázni az Adriára” – jegyezte meg.