Az MSZP elnöke szerint a megszorítások útjára lépett a Fidesz azzal, hogy megszünteti a cafeteriarendszer egyes elemeinek kedvezményes adózását.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, az adótörvények módosítását fogják kezdeményezni az Országgyűlés törvényalkotás bizottságánál csütörtökön annak érdekében, hogy a jelenlegi formájában maradjon meg a cafeteriarendszer.

Hozzátette: a kormány által javasolt intézkedéssel megszűnik az étkezési utalvány, a helyi bérletek támogatása, az iskolakezdési támogatás, az egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztárak támogatása, továbbá a százezer forintos, készpénzben adott támogatás lehetősége.

Az MSZP elnöke szerint az intézkedés kárvallottjai a magyar családok lesznek. Ha megszűnik ezeknek a juttatásoknak a kedvezményes adózása, akkor több tízezer forinttal csökken a munkavállalók havi jövedelme – mutatott rá.

Tóth Bertalan elmondta, találkozott Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökével és egyetértenek a szervezet álláspontjával, ezért is kezdeményezik a jelenlegi cafeteriarendszer fenntartását.

Megjegyezte, a törvényalkotási bizottság ülésére meghívták a MASZSZ képviselőit és kérték a bizottság elnökét, hogy biztosítsa az ő felszólalásukat.

Az ellenzéki politikus azt is megszorításnak nevezte, hogy sajtóinformációk szerint a kormány százezer közalkalmazottat akar elbocsátani.

Arra a felvetésre, hogy a kormány szerint a munkaadóknak bérként kellene inkább odaadniuk a béren kívüli juttatásokat, Tóth Bertalan közölte, ez azt jelentené, hogy ezeknek a juttatásoknak a jelenleginél magasabb, a bérrel azonos lenne az adózásuk, azaz a munkavállaló nettó értékben kevesebb bérhez jutna hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerint 2019 se lesz a családok éve. Hozzátette: a 2019-es költségvetés jövőellenes, nem oldja meg a magyar társadalomban évek óta jelen lévő problémákat.

Közölte, a jövő évi büdzsében nincs válasz a lakhatási problémára. Jövőre a szociális ellátórendszerre, az oktatásra, az egészségügyre, a munkanélküli ellátásra és a kultúrára GDP-arányosan több mint egy százalékkal jut kevesebb 2018-hoz képest – mondta.

A szocialista politikus értékelése szerint a kormány szembefordult az egyszülős családokkal, nem hajlandó foglalkozni ennek a mintegy 300 ezer családnak a problémáival. Hozzátette: a kormány a tartósan beteg gyermeket nevelő családokkal sem foglalkozik.

Bangóné Borbély Ildikó szerint a 2019-es költségvetés a látványberuházások és a fideszes családok támogatását tartalmazza, és lemondott a többségi társadalomról.

2019 sem a családok éve lesz. Bangóné Borbély Ildikó és Dr. Tóth Bertalan sajtótájékoztatója.

Gepostet von MSZP am Mittwoch, 11. Juli 2018