Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő szerint a Sargentini-jelentés tisztán mutatja mi a különbség a jogállamiság és az önkény között. Atombomba vagy jogállami önkény? – tette fel a kérdést a képviselő.

Fotó: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel

Fotó: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel

A képviselő a Kérdőjelben a szovjet idők legdiktatórikusabb időszakához hasonlította a jelentés megszületésének és elfogadásának hónapjait. Morvai Krisztina felelevenítette: a szovjet jog és az államelmélet volt az, ami azt mondta: tulajdonképpen nincs szükség jogra és szabályokra, csak politikailag megbízható emberekre, akik az „értékrendet végrehajtják”.

A jogász szerint ugyanis a szerdán elfogadott Sargentini-jelentésben olyan dolgok miatt támadják Magyarországot, amelyek nincsenek európai normákba lefektetve, nem szerepelnek az Unió jogrendszerében, az EU-nak nincs is hatásköre bizonyos kérdések vizsgálatára. Ráadásul teszik ezt egy teljesen szabályozatlan eljárásban.

Morvai Krisztina szerint egyértelműen a magyar embereket kérik számon az uniós képviselők, amiért harmadszor is nagy többséggel választottak meg egy olyan kormányt, amely nem hisz az Európai Egyesült Államokban és elutasítja a migrációt. Az európai képviselő szerint ráadásul az uniós döntéshozók a magyar embereket büntetik azzal, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásával tűrniük kell a megalázást.