Fotó: MTI/EPA/AP/Julien Warnand, archív, illusztráció
Hirdetés

A bejelentett, Magyarország elleni eljárások fokozott nyomásgyakorlást jelentenek a magyar bevándorláspolitikára.

„Azt akarják elérni, hogy Magyarország vonja vissza a Stop Sorost, a szigorúbb bevándorlási szabályokat, és számolja fel a határvédelemben kulcsfontosságú tranzitzónát” – áll a kommünikében.

Hangsúlyozták: az előbbi jogszabályok mind a magyar emberek akaratát érvényesítik, az illegális migráció elleni védelmet, Európa és Magyarország védelmét szolgálják, ezért a kormány áll minden eljárás elébe.

A közleményben visszautasítják „a menedékkérők ellátásáról szóló hazugságokat”. A tranzitzónákban tartózkodók ellátása a jogszabályoknak megfelelően történik, a menekültügyi kérelmet benyújtók egészen a menekültügyi eljárás végéig jogosultak ellátásra„ – írták.

”Egyúttal bízunk abban, hogy a novemberben megalakuló új Európai Bizottság elődjével szemben nem politikai nyomásgyakorlásra használja fel a jogi eljárásokat és nem a bevándorlás megszervezésén, hanem megállításán fog dolgozni„ – fogalmaztak, majd hozzátették: ”az Európát védő tagállamokat nem büntetni, hanem segíteni kell.„

Az EB csütörtökön az Európai Bírósághoz fordult, a harmadik szakaszba léptetve ezzel a ”Stop Soros„ törvénycsomag miatt még tavaly júliusban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.