A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt 10 év fegyházbüntetése ítélt szír férfi, Ahmed H. mellett tartottak demonstrációt szombaton, Budapesten civil szervezetek.

A Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

A szombati tüntetést szervező MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) aktivistája beszédében, a Blaha Lujza téren azt hangsúlyozta: a szír férfit a „rendkívül ellenmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya” ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság. Elítélték, mert megafonba beszélt a rendőrökhöz, és „eldobott három tégladarabot”, illetve azért, „mert muszlim és migráns” – mondta. Szerinte a röszkei perek „koncepciós perek”, amelyek a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a szigorításokkal együtt arra hivatottak, hogy példát statuáljanak és félelmet keltsenek.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője azt mondta: azért lehet valakit terrorizmusért elítélni ártatlanul, mert vannak, akik asszisztálnak ehhez.

A MigSzol egy szír aktivistája beszédében a többi között arra hívta fel a figyelmet, éppen a terrorizmus volt az, amely elől Ahmed H. és családja elmenekült.

A mintegy 200 demonstráló a Blaha Lujza térről a Madách térre vonult. Közben többen azt skandálták: „Szabadságot Ahmednek!”, „Ma Ahmedet, holnap téged!”, és olyan táblákat és molinókat tartottak, mint „Freedom for Ahmed H.”, „Röszkei per=kirakatper”, „Nem kell kerítés!” és „Egy ember sem illegális”.

A Madách tér másik bejáratánál, a Károly körút felől várta a demonstrálókat az egyebek mellett terrorcselekmény miatt idén augusztusban első fokon tizenhárom évre ítélet Budaházy György 20-30 szimpatizánsa, akik azt skandálták: „Szabadságot Budaházynak!”, „Szabadságot a politikai foglyoknak!”. A két csoportot mintegy 30 méter választotta el egymástól, a téren 40 rendőr ügyelt a biztonságra.

Kapcsolódó: http://demokrata.hu/hir/belfold/fidesz-ismet-nyomast-akarnak-gyakorolni-magyarorszagra

MTI