Az MSZP és az SZDSZ érvelését Lövétei István alkotmányjogász helytállónak nevezte. „Az a problémája egy újabb népszavazásnak, hogy az elvben a mostani törvény visszavonására nem igen alkalmas, de azt el lehet vele érni, hogyha ez a népszavazás eredményes lenne, akkor három évig több-biztosítós rendszerré át nem alakulhatna a jelenlegi rendszer” – vélekedik az alkotmányjogász.

Az Albert házaspárnak, a szakszervezeteknek és a kezdeményezést támogató Fidesznek azonban nem ez volt a célja, hanem, hogy profitorientált magáncégek ne szerezhessenek befolyást az egészségügyben, még kisebbségi befektetőként sem.

A házaspár ezért újabb kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottságnak, ami már Lövétei István szerint is alkalmas lehet a jelenlegi egészségbiztosítási rendszer megszüntetésére, ehhez viszont újra aláírásokat kell gyűjteni: négy hónap alatt kétszázezret.

Szakértők szerint így már lehetetlen lenne ősszel megtartani a népszavazást. A kormánypártok egyébként a referendum elkerülésén dolgoznak, sorra vetődnek fel különböző egészségbiztosítási modellek, amelyek vagy az MSZP, vagy az SZDSZ számára nem megfelelők.

Napirenden van a népszavazás intézményének az átalakítása is. Lövétei István szerint például nem elfogadható egy parlamentáris demokráciában, hogy a nép kormányzati alternatívát nyújtó kérdésekről szavazzon.

(inforadio.hu)