Hirdetés

A kutatás alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) úgy látja, hogy a vakcinák nélkül nem lehet megállítani a járványt, mert az újabb és újabb hullámokban visszatér, ezzel szemben a 20 százalékuk oltóanyag nélkül is megfékezhetőnek ítéli a koronavírus terjedését.

Kijelenthető továbbá, hogy a magyarok a vakcinák felhasználhatósága kapcsán bíznak a hazai hatóságok szakértelmében. A felmérés rámutat ugyanis, hogy a válaszadók 81 százaléka azon az állásponton van, hogy nem az a fontos, hogy egy oltóanyag amerikai, orosz vagy kínai eredetű, hanem az, hogy a magyar hatóságok alávetették-e a szükséges vizsgálatoknak, illetve jóváhagyták-e. Azoknak az aránya, akik a vakcina eredetét vélik fontosabbnak, 16 százalékra tehető.

Fontos megjegyezni, hogy – a koronavírus elleni oltóanyagok hazai engedélyezéséért felelős – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több mint 70 éve garantálja a magyar gyógyszerbiztonságot, amelynek tekintetében a hazai gyakorlat világszínvonalú. A magyar gyógyszerhatóság évente több száz új készítmény törzskönyvezését engedélyezi, melynek során fokozott szakmai körültekintéssel jár el, továbbá az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása is, annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás.A kutatás kitért az egyes politikai erők által kifejtett oltásellenes tevékenység megítélésére is. Megállapítható, hogy a magyarok kétharmada (66 százaléka) szerint indokolt lenne, hogy az Országgyűlés a járvánnyal kapcsolatos álhíreket terjesztő személyek mellett felelősségre vonhatóvá tegye azokat a politikusokat, közszereplőket is, akik oltásellenes tevékenységet folytatnak, ezzel akadályozva a járvány elleni küzdelmet. Ezzel szemben a megkérdezettek 29 százaléka nem tartja szükségesnek az oltásellenes véleményeket hangoztató közszereplők szankcionálását.

Korábban írtuk