A Századvég legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége továbbra is ellenzi a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást Európába.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az ezer fő telefonos megkeresésével, tavaly decemberben végzett reprezentatív kutatás eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek kétharmada aggasztónak ítéli a Magyarországot célzó illegális bevándorlást, tízből négyen pedig súlyos problémának látják azt. A megkérdezettek 76 százaléka arra számít, hogy a következő évtizedben tömegesen érkeznek majd migránsok Afrikából az európai kontinensre, csupán minden tizedik válaszadó mondta, hogy egyáltalán nem tart ettől.

A közvélemény-kutatás alapján a magyarok mintegy kétharmada szerint a legtöbben egyértelműen gazdasági okokból érkeznek az Európai Unióba, és csak tízből hárman vélekednek úgy, hogy menedéket keresnek, mert nincsenek biztonságban saját hazájukban. Az elmúlt évek származási országokra vonatkozó statisztikáit vizsgálva kijelenthető, hogy a legtöbben nem üldöztetés elől menekülnek, hanem egyértelműen gazdasági motivációk vezérlik – olvasható a Századvég elemzésében.

A válaszadók 87 százaléka szerint az érkezők inkább terhet jelentenek az EU gazdasága számára, és csupán a megkérdezettek 8 százaléka válaszolt úgy, hogy erősítik azt. A kulturális különbségekkel kapcsolatban pedig 86 százalék mondta azt, hogy a kontinensen kívülről történő bevándorlás inkább a kulturális konfliktusok esélyét és nem a sokszínűséget növelné.

A magyar kormány illegális bevándorlással kapcsolatos tevékenységével a válaszadók 72 százaléka volt összességében elégedett, 46 százalék kifejezetten támogatóan nyilatkozott, miközben csupán tízből hárman fejezték ki valamilyen szintű nemtetszésüket. Ezzel párhuzamosan a Századvég felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan az unió a bevándorlást kezeli, 46 százalékuk egyáltalán nem elégedett és 18 százalék számolt be arról, hogy valamennyire elégedett az unió válságkezelési tevékenységével. 

A válaszadók 67 százaléka szerint a kelet-közép-európai országok kezelik jobban a bevándorlási helyzetet, míg a brüsszeli intézkedéseket csupán 21 százaléka tartja célravezetőbbnek. „Ezzel összefüggésben aligha meglepő, hogy egy másik kérdésre adott válaszok szerint az uniónak hatékonyabban kellene védenie a határokat (93 százaléka vélekedett így), miközben tízből nyolcan (81 százaléka) elutasítják a menedékkérők szétosztását előirányzó, úgynevezett kvótarendszerre vonatkozó tervet” – áll a közleményben.