Gül Baba szobrának isztambuli átadása alkalmából Budapesten a Gül Baba Kulturális Központban tartott ünnepségen az államtitkár elmondta: a magyar és a török népet sok évezredes rokonság és sok évszázados barátság köti össze. A két nép évezredekkel ezelőtt ugyanonnan érkezett Európába. Azonban amikor az erőtől duzzadó Török Birodalom európai hódításra indult, a magyarok állították meg.

Hirdetés

Ez a magyarok számára élet-halál harc volt – jelentette ki az államtitkár.

Az ország török uralom alóli felszabadulása után azonban már török földön találtak menedéket az osztrák elnyomás ellen küzdő magyarság vezetői. A magyar nemzeti mozgalom legfontosabb barátja lett Törökország. Ez is azt mutatja, hogy a korábbi küzdelem csak hatalmi harc volt, és nem a két nép mélyebb ellentéteiből fakadt. Ettől kezdve a két nép hűséges barátja volt egymásnak, együtt sírtak, együtt nevettek sok háborúban – mutatott rá Magyar Levente.

Az évszázadokon keresztül tartó küzdelmek után Magyarország megbékélt a kapcsolatoknak ezzel a nehéz időszakával. A török-magyar kapcsolatok szorosak az élet minden területén. A történelem már nem hozhat olyan vihart, amely szembefordítja a két népet. Ezt fejezi ki Gül Baba szobra, amely immár Isztambulban is ott van, és kifejezi a két nép kölcsönös tiszteletét – mondta Magyar Levente.

Korábban írtuk

A budapesti eseményen élőben közvetítették az isztambuli szoboravatást. A magyar-török közös történelem egyik legismertebb szimbólumának, Gül Baba bektasi dervis budapesti szobrának hasonmását avatták fel Isztambul Gül Babáról elnevezett parkjában. Gül Baba eredeti, egészalakos bronz szobrát Budapesten a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely bejáratánál avatták fel 1997-ben.