Fotó: MTI/Rosta Tibor
A Vízi gyerekparadicsom ünnepélyes alapkőletétele a Gyulai Várfürdőben

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a magyar turisztikai ágazat is nagy nehézségekkel nézett szembe, ezért hatósági intézkedésekre volt szükség.

Hirdetés

Rámutatott, hogy a versenyképesség növelése érdekében a kormány ezen a területen is a fejlesztések finanszírozására fordította a költségvetési forrásokat. Hozzátette: a támogatásokkal kiegészülve, a magyar turizmusnak hatalmas segítséget jelentett a belföldi vendéglátás, ugyanis tavaly csaknem tízmillió ember 29 millió vendégéjszakát töltött el az ország szálláshelyein, ami 2020-hoz viszonyítva 25 százalékos növekedés.

„Minden rosszban van valami jó: újra bebizonyosodott, hogy mi, magyarok, igenis kíváncsiak vagyunk a saját hazánkra” – jelentette ki.

Aláhúzta, hogy a Gyulai Várfürdő Magyarország egyik legkedveltebb célpontja, ami indokolja a 90 százalékos állami támogatással megvalósuló, mintegy 3,2 milliárd forintos bővítést. A Vízi gyermekparadicsom átfogó rekonstrukciója és a főépület átépítése pedig nagyban hozzájárul majd a térség vonzerejének növekedéséhez.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Kisfaludy program keretében országszerte negyven új szálloda épül, illetve 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand korszerűsödik.

Tájékoztatása szerint emellett felfüggesztették az idegenforgalmi adókat és a cégek által fizetett turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Elmondta, a magyar gazdasági teljesítmény 10-11 százaléka a turizmusból és vendéglátásból származik normális körülmények között, és ezen belül is a fürdők játsszák a vezető szerepet.

Magyarország a koronavírus elleni gyors és hatékony oltási kampánynak köszönhetően újabb lépéseket tesz az élet normalizálása felé – szögezte le.

Korábban írtuk