Fotó: MTI/Lakatos Péter
Tűzszerészek készülnek egy második világháborús, százkilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba kiemeléséhez, illetve hatástalanításához a Duna Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső szakaszán, a Várkert Bazár közelében 2022. szeptember 12-én
Hirdetés

Gajdos Milán főhadnagy tájékoztatása szerint a tűzszerészek kiszerelték a légibomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet pedig vízi úton szállítják el. A környéken elrendelt rendőrségi zárást feloldották, a forgalmi rend helyreállt – tette hozzá.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai a múlt héten, gyakorló merülés közben bukkantak rá a százkilós, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

A Várkert Bazárnál, a hajóállomás közelében előkerült légibombán rögzítési pontokat hoztak létre, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával kiemelték a szerkezetet. Ezt követően a tűzszerészek hatástalanították a bombát az aknamentesítő hadihajó fedélzetén.

Fotó: MTI/Lakatos Péter
A MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei által a Dunából kiemelt, hatástalanított, második világháborús, szovjet gyártmányú légibomba gyújtószerkezetei a Várkert Bazár előtti kikötőpontnál 2022. szeptember 12-én

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot. A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanokat kiürítették.

Korábban írtuk