Az Európai Unió vagy elfogadja a magyarok és a V4-ek álláspontját vagy ez a válság nem lesz kezelhető – mondta Ferencz Orsolya űrkutató, az ELTE tudományos főmunkatársa az ECHO TV Civil kör című műsorában. A német sajtó is arról ír már, hogy Bécs, Róma és Budapest kezdi meghatározni az uniós migrációs politikát. Jurák Kata, a Magyar Idők újságírója és Simon János politológus is kiemelte, Orbán Viktornak igaza volt a migrációs válság megoldását illetően, amelyet egyre többen ismernek el Európában.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Csütörtökön Berlinben fogadta a német kancellár, Angela Merkel Orbán Viktort. A közös sajtótájékoztatón kiderült, egy jogi vita van kialakulóban Magyarország és Németország között. Történetesen az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja azok a menekültek, akik Magyarországon keresztül jutottak Németországba és habár Magyarország regisztrálta őket, nem itt léptek be először az EU területére, így nem tartják jogosnak, hogy vissza akarják küldeni őket hazánkba. 

Ferencz Orsolya űrkutató, az ELTE tudományos főmunkatársa kiemelte Magyarország 2015 óta következetesen ugyanazt mondja. Végig felhívták a figyelmet a Schengeni-elvekre, vagyis a külső határokat védeni kell. A védelem pedig nem azt jelenti, hogy a Frontex taxizza a migránsokat a határra és ott engedik őket szabadon közlekedni az EU-n belül.

Ha itt valaki pávatáncot jár, akkor az Angela Merke – tette hozzá Ferencz Orsolya. 

Egészen elképesztő nézeteket vallottak, amely a nemzetközi jogtól is idegenek. Majd most, amikor ez az egész válság kezelhetetlenné vált, próbálnak valahogy úgy megállapodni, hogy azért az alapelveiket ne kelljen feladni – magyarázta. 

Hangsúlyozta: Az Európai Unió vagy elfogadja a magyar és a V4-ek álláspontját vagy ez a válság nem lesz kezelhető.

Angela Merkelnek a sajtótájékoztatón feltettek egy kérdést, amelynek lényege az, hogy gyakorlatilag elmozdult abba az irányba a német migrációs politika, amit magyarok képviselnek. Habár a német kancellár kitérő választ adott, a német sajtó arról ír, hogy Bécs, Róma és Budapest kezdi meghatározni az uniós migrációs politikát.

Jurák Kata, a Magyar Idők újságírója felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor mondta először, szükség van hotspotokra, azonban ez a kezdeményezés negatív kritikákat kapott. Most, másfél évvel később saját ötletként adták elő, hogy ez lesz a megoldás. A merkeli politika annyira homogén, annyi elvárásnak kell megfelelnie, hogy sosem lesz hihető álláspont – tette hozzá.

Simon János politológus azt mondta, ha összegeznie kellene a történteket azt tudná mondani: Orbán Viktornak igaza van. Nyugat-Európa lakossága ezt már belátta, azonban politikusi szinten nehezebben vallják ezt be. Hiszen, ha valaki belátja a tévedését távoznia kell.

Hozzátette: Orbán Viktor valakinek a szemébe néz és elmondja, amit gondol. Ez tiszta beszéd.

A teljes adás:

A teljes cikket az ECHO TV oldalán erre a linkre kattintva olvashatja el.