Magyarországot a pénteken véget ért kétnapos találkozón Tóth Péter közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte. A krakkói Wawel királyi várban megtartott közös pénteki sajtóértekezleten Tóth Péter a júliusban kezdődő magyar V4-elnökség egyik kulcsfontosságú feladatának nevezte a térségbeli infrastruktúra további bővítését, valamint azt, hogy az országcsoport a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) fejlesztési elveiről tárgyaljon az Európai Unióval (EU).

Hirdetés

Aláhúzta: Magyarország nagy hangsúlyt helyez nemcsak az északi, hanem a déli irányú összeköttetések létesítésére is. Ebben az összefüggésben megerősítette: idén befejezik a Via Carpatia észak-déli közúti folyosó magyarországi szakaszát.

Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter fontosnak nevezte a V4 közös erőfeszítéseit a TEN-T hálózat felülvizsgálatában történő sikeres részvételre, arra, hogy a hálózatba újabb, a térségbeli államok számára fontos közlekedési folyosókat iktassanak be.

A támogatott, illetve támogatandó projektekként Adamczyk a Via Carpatia mellett a négy visegrádi országot összekötő gyorvasutat, a Duna-Odera-Elba csatornát, valamint a Varsó és Lódz városa között építendő lengyel központi repülőteret sorolta.

Korábban írtuk