Hirdetés

Varju László (DK) arról kérdezett, hogy mit tesz a kormány a lakott területeken felbukkanó vadállatok problémájának megoldására.

Közölte: nagy probléma, hogy több településen okoznak gondot a vadállatok, amelyek akár az emberekre is veszélyt jelenthetnek, és nincs eljárás e helyzetek kezelésére.

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára úgy válaszolt: konfliktust okozhat a lakossággal a vadállatok megjelenése lakott helyeken, ami gyakran az állatok élőhelyének visszaszorulására és rendkívül jó alkalmazkodóképességükre vezethető vissza, de emellett az elhagyott ingatlanok is problémát jelenthetnek. A szabályozás alapján azonban a lakott terület nem minősül vadászterületnek, így ott vadásztevékenység nem folytatható – magyarázta. Hozzátette: hatékony együttműködésre van szükség az önkormányzatokkal és a lakossággal, és tájékoztató anyagot biztosítanak az ügyben.

Varju László erre közölte: nem elegendő a tanácsadás, a vadászati törvény módosítására is szükség lenne.

Korábban írtuk

Az államtitkár viszonválaszában kijelentette: a lakott területeken az ilyen ügyek kezelése nem a vadászatra jogosultak felelőssége.