Fotó: MTI/Kovács Attila, archív, szerk.
Hirdetés

Ők nem tartják igazságosnak, hogy egy egész települést lehet büntetni a „kisebbség kisebbségének vélt vagy valós sérelmeiért” – tette hozzá. Azt sem értik sokan, hogy hogyan kaphatnak pénzbeli kártérítést azok, akik kényszerítették a többséget, hogy kihátráljon saját iskolájából, miért jár kártérítés azoknak, akik miatt sem tanítani, sem tanulni nem lehetett – jelentette ki.

Hogy van az, hogy mindenért az iskola és a megbélyegzett tanárok a felelősek, azok pedig, akik nem járatták tisztességesen iskolába a gyermekeiket, azok nem felelnek semmiért? – tette fel a kérdést.

Az ügy egy olyan modellt állít középpontba, ami azt üzeni, hogy aki nem tiszteli tanárait és nem tanul, az sok pénzhez juthat, „persze csak akkor, majd ha jön egy jogvédő szervezet, akit (…) külföldről pénzelnek” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: ebben az esetben is „Soros György a donor”.

Ennek a szervezetnek a szegregáció csak ürügy volt, a cigány családok pedig csak eszközök, mert számukra az a lényeg, hogy megvádolhassák és a vádlottak padjára ültethessék Magyarországot, amellyel szemben ki akarnak csikarni valamiféle büntetőeljárást – szögezte le.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány és a kormánypártok között egyetértés van a nemzeti konzultációról. Erre azért van szükség, mert olyan új jelenségeket látnak, amelyek gyengítik a biztonságot és sértik a magyar emberek többségének igazságérzetét – tette hozzá magyarázatként.

Gyöngyöspatán sokan, nagyon sokat dolgoznak a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásáért, de egy „külföldről pénzelt szervezet” mégis beperelte az önkormányzatot, aminek százmilliós bírságot kellene fizetnie – fogalmazott.

Az a fő kérdés, hogy hogyan lehet egy mindenki javát szolgáló megoldást találni, például olyan oktatást biztosítani a roma fiataloknak, ami segít nekik munkát találni – közölte.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány alatt felére csökkent a romák munkanélkülisége, miközben minden gyermeknek ingyenes tankönyvet és iskolai étkezést biztosítanak.

A konzultációs íven szerepel majd az a „börtönbiznisz” is, ami a magyar adófizetőknek eddig 8,5 milliárd forintjába került – mondta.

Megjegyezte, emellett olyan bevándorlók is beperelték a magyar államot, akik a rossz körülményekre hivatkoztak a tranzitzónában, Magyarországnak pedig ezekben az ügyekben is fizetnie kellett. Hozzátette, fel kell számolni azt a gyakorlatot is, hogy az idő előtt szabaduló erőszakos bűnözők újabb bűncselekményeket kövessenek el.