A még hivatalban lévő kormányfő-pártelnök megítélése két hét alatt is sokat romlott: 55 százalékról (a Nézőpont Intézet március 9. és 12. között a Heti Válasz számára készült felmérése szerint) 62 százalékra emelkedett a politikai életből való távozását óhajtók aránya. Két hét elteltével az MSZP-szavazók 17 százaléka is Gyurcsány utáni korszakról álmodozik (korábban csak 7 százalékuk támogatta ezt).

A Nézőpont Intézet felméréséből az is kiderül, hogy háromból ketten előre hozott választást akarnak (64 százalék), s csupán a megkérdezettek ötöde (19 százalék) támogatja a miniszterelnök-cserét. Az új miniszterelnöknek és megválasztásának társadalmi támogatottsága tehát igen alacsony. Külön érdekesség, hogy az MSZP-szavazóknak az ötöde (21 százalék) is az előre hozott választások pártjára állt, s csak 37 százalékuk akarja a kormányfőváltást (decemberben még csupán 11 százalékuk óhajtotta Gyurcsány Ferenc bukását, míg 87 százalékuk a maradása mellett voksolt).

A Szonda Ipsos felmérése szerint a választók 52 százaléka gondolja úgy, hogy egy mielőbbi parlamenti választás szolgálná leginkább az ország érdekeit.

(hírTV)