Hirdetés

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: a baloldali kormányok idején „elvettek mindent az emberektől, amit el lehetett venni”, a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, emellett megemelték a rezsiköltségeket, az adókat, és példátlanul magas volt a munkanélküliség.

Ezzel szemben – folytatta Kocsis Máté – a mostani kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat és számos ágazatban emelte a béreket. Ha április 3-án a kormánypártok elnyerik a választók bizalmát, a béremelési program folytatódni fog – ígérte.

Azt mondta, a baloldal programját megismerhette az egész ország 2002 és 2010 között, de ha valaki nem emlékezne rá, akkor „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje”, Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban „kikotyogta”, mire lehet számítani, ha ők kormányoznának: fizetős egészségügy, a rezsicsökkentés eltörlése, az illegális bevándorlással kapcsolatos szabályok eltörlése, határzár megnyitása, illetve a gyermekvédelmi törvény eltörlése.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta azt is: a kormány korlátozta rezsiárakat az elmúlt években, adócsökkentéseket vezetett be, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek az emberek mindennapjait segítik.

Kocsis Máté kiemelte: a gyermekvédelmi törvény elfogadása után Brüsszel „soha nem látott erővel” indított Magyarország ellen támadásokat. A gyermekvédelmi népszavazásról szólva hozzátette: a kormány úgy gondolja, hogy „döntsön a nép”, a Magyarországgal szembeni brüsszeli támadás és a kettős mérce akkor tud lezárulni, ha a magyarok április 3-án állást foglalnak a kérdésben, hasonlóan az illegális bevándorlásról szóló referendumhoz.

Kocsis Máté a kihelyezett frakcióülésről elmondta: szerda este meghallgatták a miniszterelnök helyzetértékelését, csütörtökön pedig több miniszter „ágazati típusú” beszámolója követte mindezt. Jelezte: számos ügy szóba került, de az első és legfontosabb az április 3-i országgyűlési választás.

Kérdésre válaszolva hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter gazdasági áttekintést adott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tárcához tartozó kiemelt ügyekről, például a Magyar Falu Programról beszélt, Varga Judit igazságügyi miniszter a gyermekvédelmi népszavazással és az uniós vitákkal foglalkozott, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig általános politikai helyzetértékelést adott.

Kocsis Máté közölte: hivatalosan is döntött a Fidesz- és a KDNP-frakció arról, hogy Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. A képviselők egyhangúlag támogatták a jelöltet; a jelölőlapra minden kormánypárti képviselő aláírása rákerült – jelezte.

Az államfőválasztás várhatóan március 10-én lesz az Országgyűlésben.