Fotó: MTI
Hirdetés

Ezt szavazatok formájában is kifejezték vasárnap, ennek köszönhető, hogy a Fidesz–KDNP az összes megyében megszerezte a közgyűlési többséget, a 23 megyei jogú városból 13-ban továbbra is a kormánypártok adják a polgármestert, és országszerte a legtöbb szavazatot és a legtöbb mandátumot szintén a jobboldal jelöltjei kapták.

A két leginkább kormánypárti megye a történelmileg hagyományosan erősen jobboldali Zala és Vas, ezekben egyaránt 11 Fidesz–KDNP-s képviselő és mindössze négy ellenzéki induló nyert mandátumot a megyei közgyűlésbe; ez 73,3 százalékos konzervatív fölény. A második legjobb teljesítő a keleti végeken Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt a Fidesz–KDNP-nek 18 mandátuma van hét ellenzékivel szemben, ez 72 százalékos győzelem. Győr-Moson-Sopron megyében 15:6 az arány a kormánypártok javára, ami 71,4 százalékos győzelmet jelent. A leggyengébb eredményt Pest megyében rögzíthette a Fidesz–KDNP, 24 kormánypárti delegált mellett húsz ellenzéki is bejutott a közgyűlésbe, ami mindössze 54,5 százalékos többséget jelent. Veszprém és Békés megyékben egyaránt 10:7 arányú, vagyis 58,8 százalékos kormánypárti többség született. A többi megyében 60 és 70 százalék között végeztek a kormánypártok. Új szereplő több helyen a Mi Hazánk Mozgalom, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Veszprém megyében egy-egy, Csongrád megyében két képviselőt juttattak a megyei közgyűlésbe.

A megyei jogú városokban Békéscsabán született a legnagyobb arányú kormánypárti győzelem, 16 Fidesz–KDNP-s képviselő mellett csak három ellenzéki szerénykedik, ez 84,2 százalékos, elsöprő diadal. Debrecenben is nagyot nyertek a kormánypártok, 24 képviselőjük magabiztos, 72,7 százalékos fölényt jelent a kilenc ellenzékivel szemben. Kaposvár, Sopron és Zalaegerszeg is kiugróan teljesített, mindhárom városban 13:5 arányú közgyűlés alakul majd, ami 72,2 százalékos fölénynek felel meg.

Nehéz helyzetben van viszont három megyei jogú város, Nagykanizsa, Szekszárd és Szolnok Fidesz–KDNP-s polgármestere. Balogh Lászlónak, Ács Rezsőnek és Szalay Ferencnek egyaránt ellenzéki többségű képviselő-testülettel kell viaskodnia.

Címlapon a választás
Kiemelt figyelmet szenteltek a külföldi lapok a magyarországi önkormányzati választásnak. Több vezető lap szóhasználata arról tanúskodik, hogy a balliberális európai sajtó már nem is akarja leplezni a kárörömét.
„Az ellenzék lefejezte a Fideszt” – írta az N-tv.de, beszámolva a korrupciótól és szexbotránytól hangos durva kampányról. „Szenzációs ellenzéki győzelemként” értékelte a Die Welt, hogy az ellenzék több várost és Budapestet is „elragadta” a Fidesztől. A lap szerint kora este már sejteni lehetett, hogy az eredmény fájdalmas lesz a kormánypártnak, mert az újságírók megtudták, hogy Orbán Viktor eddigi szokásától eltérően nem fogja kint, a szabad ég alatt megtartani a beszédét. A Der Spiegel úgy véli, az eredmények súlyos csapást jelentenek a miniszterelnöknek, akit az ellentábor tekintélyelvű és korrupt kormányzással vádol.
Az osztrák Orf.at úgy fogalmaz, a „Fideszt leverték”, az ellenzék bevette Budapestet. A Neue Zürcher Zeitung az ellenzék budapesti győzelmét a balliberális szavazók mozgósításában és a Borkai-botrányban látja, mivel az előrejelzések pár napja még Tarlós sikeréről szóltak. Karácsony választási rendezvényein mérsékelt volt a részvétel, ám a győri szexvideó hullámai elértek Budapestig.
A The Times szerint Magyarország erős embere búcsút inthet a főváros ellenőrzésének. Ez az egyik legnagyobb kudarc pártja számára az utóbbi kilenc évben. Orbán csaknem egy évtizeden át uralta a magyar politikát, de ez az első alkalom, hogy egységes fronttal került szembe. A Fidesz 2010 óta átírta a választási szabályokat, megzabolázta a sajtó jó részét, és fojtó szorításba vette a közintézményeket. Az ellenzéki összefogásnak a mostani az első eredménye, és ez pofon a miniszterelnöknek.
A Bloomberg szerint a Borkai-videóval ajándék hullott az ellenzék ölébe, hiszen a Fidesz a konzervatív családi értékeket propagálja. A lap megjegyzi, hogy az ilyesfajta szexbotrányok ritkák Magyarországon, de nem az adriai hajóút mostanában az egyetlen ilyen extravagáns eset. Orbán jó pár rokona, tanácsadója és szövetségese igencsak nagystílű életmódot folytat, luxusruhákkal, vadászatokkal, magánrepülőgépekkel – írja a lap. Az ellenzéknek azonban nem lesz könnyű dolga szerintük, mert fenn kell tartania a lendületet 2022-ig.
H. Zs.