A baloldal a Tanácsköztársaság alatt tett először kísérletet a vármegyék megsemmisítésére, amit a kommunista államhatalomnak sikerült véghez vinnie – olvasható az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. A vármegyék rendszere 1949-ig létezett hazánkban, most viszont egy alaptörvény-módosítással visszatérhet a magyar jogrendbe a kifejezés – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

– A vármegye Magyarország közjogi rendszerében közel ezeréves múltra tekint vissza. A magyar szuverenitás, alkotmányos berendezkedés és a nemzeti szabadság szimbóluma. Szent István király uralkodásától eredeztethető, évszázadokon át alakuló legjellegzetesebb jogi- és politikai hatásköreit a Hunyadi- és a Jagelló-királyok idején nyerte el, majd a reformkorban vált a polgári-nemzeti kultúra bölcsőjévé – olvasható az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán.

Mint írják, nem csoda, hogy a vármegyéket azok a külső hódító hatalmak számolták fel történelmünk során – először a Habsburgok, majd a szovjet kommunisták –, amelyek végső célja lényegében a magyar államiság megszüntetése volt.

– Tehát a vármegyék sokáig a magyar érdekeket figyelmen kívül hagyó külföldi birodalmi törekvések fő ellenállás központjai voltak – szól a bejegyzés. Emlékeztetnek, hogy az 1815. május. 22-i közgyűlésen a bécsi udvar adóemelési kísérletére Zemplén vármegye hevesen ellenállt. A küzdelem 1823-ban volt a legélesebb, ugyanis az adóemelés kérdésében a vármegyék mindvégig kitartottak a magyar álláspont mellett, végül csak fegyveres erők bevetése révén hátráltak meg.

Korábban írtuk

– Deák Ferenc nem hiába fogalmazott úgy az alsótáblán elmondott egyik 1835-ös felszólalásában, hogy „ezen municípiumok álltanak őrt dönthetetlen morális erővel alkotmányunkért, innen forrásoznak, s oda térnek vissza gyakorlatilag a nemzetnek minden jussai” – jelezte az Alapjogokért Központ.

Továbbá kitér arra is a Facebook-poszt, hogy a reformkorban a magyar nemzet olyan történelmi alakjai tudták a vármegyék révén építeni az országot, mint Deák Ferenc, Kölcsey Ferenc és Kossuth Lajos. Az áprilisi törvények egyike, az 1848. évi XVI. törvénycikk preambuluma például kimondta: „a vármegyék Magyarhon s kapcsolt részei alkotmányossága védbástyái.”

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!