„Minden alapot teljesen nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely kattintásvadász állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse”

Hirdetés

– mondta az Origónak Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ártámogatási főigazgató-helyettese. A napi.hu cikke alapján az terjedt el a baloldali sajtóban, hogy brutális áremelés várható a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítményeknél októbertől – számol be a portál.

A napi.hu cikke a vérhígítók 450 százalékos drágulásáról ír, és arról, hogy emiatt sokan kiszorulhatnak az ellátásból. A pánikkeltő, riogató „hírt” persze azonnal átvette többek között a HVG, a 24.hu és a Magyar Hang is.

„Nagyon sajnálatos, hogy a hazugságok leírása és terjesztése előtt nem hogy nem kérdezték meg a NEAK-ot, de arra sem vették a fáradságot, hogy megnézzék a NEAK honlapján az eljárásról közzétett tájékoztatót”

– fogalmazott a főigazgató-helyettes az Origónak.

A szóban forgó gyógyszerek az úgynevezett LMWH-készítmények. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk.

A főigazgató-helyettes közölte, a NEAK weboldalán közzétett táblázatból kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5–10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj. Egyebekben

a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan a térítési díja.

A további részletekről az Origo oldalán olvashatnak.

Korábban írtuk